Elon Musk „vine” în România: toți am așteptat marele moment, ce se va întâmpla și ce vom primi de la miliardar

Elon Musk

Miliardarul Elon Musk își va extinde afacerile în țara noastră. Se pare că ​Starlink, serviciul de internet prin satelit dezvoltat de SpaceX, a fost autorizat și în România.

Când te gândești la antreprenorul miliardar Elon Musk, sunt șanse mari să te gândești la compania sa de mașini electrice Tesla, la compania lui de explorare a spațiului SpaceX sau poate că îl cunoști ca fiind unul dintre cei mai bogați oameni de pe Pământ. Ei bine, Musk e mai mult de atât! El are toate șansele să revoluționeze lumea în care trăim, prin Starlink , care își propune să vândă conexiuni la internet aproape oricui de pe planetă, prin intermediul unei rețele de sateliți privați care orbitează deasupra capului.

Ei bine, acest proiect îndrăzneț vine și la noi în țară. Anunțul a fost făcut de Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților.

Pe români îi așteaptă nenumărate beneficii

„Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost autorizat și în România.

Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.

Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurile cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.

Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu.

Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți. Beneficiile? Nenumărate”, spune oficialul, despre proiectul lui Musk din România.