Economia mondială, victimă a războiului din Ucraina: avertismentul FMI care ar trebui să ne sperie pe toți

de: Alexandru Puiu
18 03. 2022

Autoritățile din întreaga lume s-au grăbit să aplice un val masiv de sancțiuni economice Rusiei, în contextul invaziei din Ucraina. Din păcate, aceleași sancțiuni vor veni cu un revers al medaliei și ne vor costa scump pe toți.

România, la fel ca multe alte țări din Europa, se confruntă cu o rată masivă a inflației, iar aceasta nu va face decât să se accentueze în lunile următoare, în funcție de cum progresează și războiul din Ucraina. Oficialii Fondului Monetar Internațional au publicat un avertisment pe marginea subiectului și au afirmat că invazia din ultimele săptămâni va avea în mod inevitabil consecințe asupra întregii economii mondiale. Va încetini creștere economică prognozată pentru acest an și, mai mult decât atât, ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială, pe termen lung.

Economia globală, în pericol de restructurări masive

Când vine vorba de conflictul din Ucraina, prima reacție este îngrijorarea față de suferința umană și fluxul parcă fără precedent de refugiați. Din păcate, același război majorează prețurile la alimente și energie, alimentează inflația și, implicit, erodează valoarea veniturilor. Faptul că perturbă comerțul și întregul lanț de aprovizionare este doar un bonus.

Conform postării de pe site-ul FMI, investitorii suferă masiv în această perioadă din cauza nivelului semnificativ de imprevizibilitate. Astfel, scade valoarea activelor financiare indiferent de tipul lor și ar putea duce la ieșiri de capital de pe piețele emergente. ”Conflictul este o lovitură majoră la adresa economiei globale, care va afecta creşterea şi va majora preţurile”, avertizează FMI.

Instituția financiară cu sediul la Washington estima deja de câteva săptămâni că va revizui în jos creștere economiei mondiale pe 2022 până la 4,4%. Acum, FMI sugerează ca perspectivele sunt și mai puțin optimiste, iar noile valori urmează să fie publicat pe 19 aprilie.

Pe termen mai lung, „războiul ar putea afecta în mod fundamental ordinea economică globală şi geopolitică prin reconfigurarea lanţului de aprovizionare, a livrărilor de energie, a reţelelor de plăţi şi a modului în care statele vor regândi deţinerile valutare”, apreciază FMI.