Ucraina primește 14 miliarde de dolari de la FMI. Deși se confruntă cu un război, țara a rămas la zi cu toate obligaţiile datoriei

Ucraina primește 14 miliarde de dolari de la FMI. Deși se confruntă cu un război, țara a rămas la zi cu toate obligaţiile datoriei

Fondul Monetar Internaţional a aprobat un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina care se confruntă cu „o criză umanitară şi economică foarte gravă” de la invadarea ţării de către armata rusă. Şefa FMI a avertizat că ţara se va confrunta cu o „recesiune profundă” în acest an.

Ucraina primește 14 miliarde de dolari de la FMI

„Nevoile de finanţare sunt importante, urgente şi ar putea creşte semnificativ pe măsură ce războiul continuă”, a declarat directorul general al Fondul Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, scrie Agerpres.

Înainte să înceapă războiul, instituţia de la Washington estima o creştere a economiei ucrainene de 3,6% în acest an.

Acest ajutor de urgenţă o să permită guvernului „să răspundă nevoilor urgente ale balanţei de plăţi rezultând din efectele războiului şi va oferi sprijin esenţial pe termen scurt”, a notat FMI. Fondul are speranța și că acest ajutor va acţiona ca un „catalizator” pentru alţi parteneri financiari.

Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa, beneficiază deja de un program de ajutor din partea FMI. Dar acest așa-numit aranjament Stand-By, care prevedea plata a 2,2 miliarde de dolari până la cererea de sfârșit a lui iunie, a fost anulată la autoritățile ucrainene.

Banca naţională a Ucrainei a decis să limiteze retragerile de numerar

Acestea și-au exprimat intenția de a lucra cu FMI pentru a concepe un program economic adecvat vizând redresarea și creșterea, atunci când condițiile vor permite, a mai notat FMI.

„Pierderea tragică de vieţi omeneşti, fluxul enorm de refugiaţi şi distrugerea imensă a infrastructurii şi a capacităţii de producţie cauzează suferinţe umane severe şi vor duce la o recesiune profundă în acest an. Răspunsul politic de urgenţă al autorităţilor ucrainene a fost remarcabil, deoarece Ucraina a rămas la zi cu toate obligaţiile datoriei, a spus Kristalina Georgieva.

În plus, şefa FMI a menţionat controalele de capital pentru a menţine disponibilitatea rezervelor valutare şi a reduce incertitudinea cu privire la cursul de schimb.

Banca naţională a Ucrainei a decis să limiteze retragerile de numerar, dar tranzacţiile fără numerar nu au fost limitate.

La două săptămâni după lansarea invaziei ruse în Ucraina, bilanţul uman şi material al celui mai grav conflict militar actual din Europa este foarte grav, în special cu peste două milioane de persoane care au fugit în străinătate.

Citește și: