După criza energiei, românii se confruntă cu o criză de lemne de foc: prețurile au explodat, stocurile sunt infime, iar oamenii riscă să rămână în frig

de: Alexandru Puiu
19 09. 2022

Urmează o iarnă grea pentru români. Mulți vor avea niște facturi atât de mari încât nu le vor putea plăti, mai ales pentru că vor veni în rafală, în timp ce alți nu vor avea pur și simplu cu ce să se încălzească. Practic, criza energetică va lovi pe mai multe fronturi.

Companiile din industria de prelucrare a lemnului au lansat un apel la autoritățile de la București pe marginea crizei de lemn pentru încălzirea populație și pentru utilizare industrială. În opinia lor, plafonarea prețurilor nu reprezintă nici pe departe o soluție inteligentă la problemă, ci deblocarea recoltării. Principalul argument este că România este dependentă de importuri, iar din acest motiv, prețurile de achiziție nu se stabilesc pe plan intern, ci la licitații, prin mecanisme independente de pe piața externă. Dacă întregul subiect îți este străin, merită să știi că în urmă cu doi ani, o tonă de lemn era 1000 de lei, acum un an a sărit la 2200 de lei, iar în 2022, discutăm de 3700 de lei pe același produs la comercianți.

Criza lemnului de foc, motivul pentru care românii vor suferi de frig

Pe hârtie, autoritățile statului s-au gândit că plafonarea prețurilor la lemnul de foc și a altor produse din lemn folosite pentru încălzire este o idee bună, pentru a asigura încălzirea populației în această iarnă. Companiile care activează în domeniu sunt de altă părere. În primul rând, atrag atenția asupra faptului că prețului la o marfă importată, cum este lemnul, nu poate fi reglementat prin măsuri administrative locale. „În ce privește prețul lemnului de foc, RNP Romsilva a anunțat deja prețuri medii de 214 lei/m3, mult sub plafonul de 500 lei/m3 care se vehiculează pe surse. Plafonarea lor nu ar avea nici un efect”., au explicat membrii asociației Prolemn.

Potrivit datelor Prolemn, piața locală a lemnului este influențată de mai mulți ani de dependența de importuri, în contextul în care România nu produce suficient pentru a acoperi piața locală. Pentru lemn de foc, se consumă anual în jur de 14 milioane de tone, iar industria lemnului consumă alte 12 milioane de tone, ceea ce înseamnă că necesarul local se cifrează la 25-26 de milioane de tone. Punctual, în 2021, țara noastră a importat anul trecut doar 3 milioane de tone, problema în 2022 este însă că s-au dus în cap capacitățile de producție de pe meleaguri mioritice după închiderea HS Timber de la Rădăuți. De asemenea, importurile din Ucraina au fost îngropate de război.

„Nu putem depăși acest impas fără mobilizarea unui volum crescut de masă lemnoasă, care să țină la un nivel acceptabil prețul lemnului folosit pentru încălzire fără să amenințe industriile bazate pe lemn cu dispariția din cauza lipsei de resursă. Pădurile României au o creștere sănătoasă, de aproximativ 58 milioane m3 pe an, conform datelor Inventarului Forestier Național. Cu o recoltă de lemn sub 20 de milioane de m3 anual, populația va suferi de frig iar industriile bazate pe lemn vor fi condamnate”, mai transmite Asociația.