Se dau 750 de lei de la stat românilor care au nevoie de ajutor pentru încălzire: cum îi primești, unde faci cerere

Se dau 750 de lei de la stat românilor care au nevoie de ajutor pentru încălzire: cum îi primești, unde faci cerere

Pe cât de călduroasă a fost vara care urmează să se încheie peste câteva zile, pe atât de friguroasă o să fie iarna viitoare. În contextul scumpirilor accelerate la energie, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că mulți nu-și vor permite să-și încălzească locuința. Aici intervine cel mai nou ajutor financiar de la stat.

Primăriile din România vor întocmi o serie de liste cu beneficiari pentru ajutor financiar de încălzire. Este vorba de o sumă de 750 de lei, iar banii vor veni de la statul român. Deși există niște condiții relativ stricte pentru acest ajutor, având în vedere condițiile financiare ale majorității românilor, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că până la 3 milioane de familii ar putea primi acești bani.

Ajutorul de încălzire în iarna 2022 – 2023, 750 de lei

Statul român va încerca să ofere mai multe tipuri de ajutoare românilor, ca să reușim să trecem în condiții civilizate peste iarna care urmează. De exemplu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a vorbit de curând de un ajutor de 150 de lei pentru fiecare metru cub de lemn de foc, în cazul în care vă încălziți cu lemn și îl achiziționați cu factură. Limita este de 5 metri cubi, pentru un total de 750 de lei.

”Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămâna viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat (…) Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)

Ajutoare de încălzire pentru iarna 2022-2023. La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a precizat Tanczos Barna, într-o intervenţie la Digi 24.

Sarcina realizării listelor cu beneficiari va cădea pe primării și se estimează că numărul lor total va fi între 1 și 3 milioane de familii.”Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă. Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS. Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe. Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe. Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc. Cei care au pădure proprie şi nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc preţul ridicat care se practică acum pe piaţă”, a atras atenția oficialul. În privința modul în care se vor da efectiv banii, ministrul a atras atenția că banii vor fi virați ulterior achiziției lemnului, pe baza facturii de achiziției.