Ultimul caz de variola maimuței a fost anunțat chiar astăzi de către Ministerul Sănătății. Este vorba despre un bărbat de 31 de ani care a fost internat ieri la spitalul Victor Babeş.
Dosar penal, după primul caz de variola maimuței din România. Ce s-a întâmplat
Variola maimuței a ajuns și în România. Sunt deja trei cazuri în țara noastră și autoritățile au deschis, de fiecare dată, o anchetă epidemiologică în încercarea de a diminiua cât mai mult răspândirea viruslui. La primul caz, un tânăr de 26 de ani, autoritățile nu au putut să verifice contacții și ancheta a eșuat.
Dosar penal pentru primul caz de variola maimuței din România
Update 16 iunie – Prima persoană care s-a infectat cu variola maimuței din România, un bărbat de 26 de ani, este în vizorul polițiștilor de la Secția 12 din București. Autoritățile au deschis un dosar penal și se desfășoară cercetări pentru „omisiunea declarării unor informații”, conform reprezentanților Direcției Generală de Poliție a Municipiului București.
„La data de 13 iunie a.c., un bărbat de 26 de ani, care prezenta simptome specifice unei afecțiuni virale, a fost internat la o unitate spitalicească din sectorul 3.
În urma informațiilor apărute în spațiul public, constând în aceea că, bărbatul a refuzat să ofere informații cadrelor medicale, cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu alte persoane, la data de 14 iunie a.c., polițiști ai Secției 12 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omisiunea declarării unor informații.
Din această cauză, bărbatul s-a ales cu un dosar penal, după ce a refuzat să le spună autorităților cu cine s-a întâlnit în ultimul timp. Contacții acestuia nu au putut fi verificați, pentru că tânărul a refuzat să dea detalii despre ei.
Ce este variola maimuței
Variola maimuței este o boală cauzată de virusul variolei maimuței. Este o boală zoonotică virală, ceea ce înseamnă că se poate transmite de la animale la oameni. De asemenea, se poate răspândi între oameni.
Simptomele variolei maimuței includ, de obicei, febră, dureri intense de cap, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută, ganglioni limfatici umflați și o erupție cutanată sau leziuni. Erupția cutanată începe, de obicei, la o perioadă de una până la trei zile de la începerea febrei.
Leziunile pot fi plate sau ușor crescute, umplute cu un lichid limpede sau gălbui, iar apoi pot să facă crustă, să se usuce și să cadă.
Numărul de leziuni la o persoană poate varia de la câteva sute, la câteva mii. Erupția are tendința de a se concentra pe față, palmele mâinilor și tălpile picioarelor. De asemenea, pot fi întâlnite și pe gură, organele genitale și pe ochi.
Simptomele durează de obicei între 2 și 4 săptămâni și dispar de la sine, fără tratament.
În cele mai multe cazuri, simptomele variolei maimuței dispar de la sine în câteva săptămâni, dar la unele persoane, acestea pot duce la complicații medicale și chiar la deces.
Nou-născuții, copiii și persoanele cu deficiențe imunitare subiacente pot prezenta un risc de simptome mai grave și de deces din cauza variolei maimuței.
Complicațiile cauzate de cazurile severe de variolă de maimuță includ infecții ale pielii, pneumonie, confuzie și infecții oculare care pot duce la pierderea vederii.
Aproximativ 3-6% din cazurile raportate au dus la deces în țările endemice în ultima vreme, adesea la copii sau la persoane care pot avea alte afecțiuni. Este important de reținut că acest lucru poate fi o supraestimare, deoarece supravegherea în țările endemice este limitată.