Încă un român infectat cu variola maimuței. Patru cazuri în România. Bilanțul infectărilor în lume

Încă un român infectat cu variola maimuței. Patru cazuri în România. Bilanțul infectărilor în lume

Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns, miercuri, la 219 în afara ţărilor în care boala este endemică, arată un raport publicat de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Majoritatea pacienților sunt bărbați tineri. Până acum, nu au fost înregistrate decese.

Cazuri confirmate de variola maimuței la nivel mondial

Update 16 iunie – Un nou caz de variola maimuței a fost descoperit în România. Este cel de-al patrulea caz și se pare că persoana este un contact al primului pacient diagnosticat cu variola maimuței la noi în țară. 

„Este vorba de un bărbat de 36 de an, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat ieri la un spital din București. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a transmis Ministerul Sănătății.

Citește și: Dosar penal, după primul caz de variola maimuței din România. Ce s-a întâmplat

Update 15 iunieAl treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, anunță miercuri Ministerul Sănătății.

„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, a precizat ministerul, spunând că persoana nu are istoric de călătorie.

Update 14 iunie – Al doilea caz de variola maimuței în România a fost descoperit la un bărbat de 32 de ani, care s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat infectarea cu variola maimuței.

Starea bărbatului este una bună, însă acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Update 13 iunie – Un prim caz de variola maimuței a fost descoperit în România.

„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente.

Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, transmite Ministerul Sănătății.

Update 1 iunie, ora 22.40. Ungaria a anunțat primul caz de variola maimuţei la un bărbat de 38 de ani, a declarat medicul Cecilia Muller, pentru agenţia de presă de stat MTI. Acum, autorităţile sanitare ungare investighează dacă pacientul a călătorit în străinătate recent.

Infecția nu se răspândeşte la fel de ușor ca noul coronavirus, doar prin contact apropiat, a explicat doctorul Cecilia Muller. Variola maimuței persistă între două şi patru săptămâni şi se poate răspândi mai uşor la persoanele imunocompromise şi la femeile însărcinate, a precizat Muller.

Update 1 iunie, ora 17.45. Peste 20 de ţări, unde variola maimuţei nu este endemică, au raportat focare. Sunt peste 300 de infecţii confirmate sau suspectate, mai ales în Europa. Doar Italia a înregistrat 20 de cazuri de variola maimuţei şi numărul continuă să crească în zilele următoare, a anunțat ministrul adjunct al Sănătăţii, Pierpaolo Sileri.

Știrea inițială: După pandemia de coronavirus, omenirea se confruntă cu o nouă alertă sanitară: variola maimuței. Primul caz a fost confirmat la o persoană care s-a întors în Marea Britanie din Nigeria, unde boala este endemică. De atunci, specialiștii în sănătate monitorizează infecția.

19 state în care infecția este neobişnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puţin un caz confirmat, a indicat ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară. Potrivit agenției, „majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri, identificându-se ca bărbaţi având relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu au fost niciun deces”.

Pe lângă cele 11 ţări africane în care această boală rară este endemică, trei state concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie (aici au fost observate primele cazuri neobişnuite la începutul lunii mai – 71), Spania (51) şi Portugalia ( 37), relatează Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Europa are cele mai multe îmbolnăviri

Europa are majoritatea cazurilor (191), dintre care 118 sunt în statele membre UE. Canada (15), SUA (9), Australia (2), Israel (1) şi Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele şase țări din afara bătrânului continent care au cazuri considerate confirmate. Trebuie menționat că pacienții suspectați că au variola maimuței nu sunt luați în considerare în bilanţ.

Virusul se răspândește galopant

Numărul total de cazuri depistate de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenţia cu sediul la Stockholm a anunţat 38 de îmbolnăviri. Luni, în prima sa evaluare a riscurilor, Centrul a considerat, totuşi, că probabilitatea de contagiune în populaţie era „foarte scăzută”, dar că, pe de altă parte, este „ridicată” la persoanele cu mai mulţi parteneri sexuali.

În aceeaşi zi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat o situaţie „atipică”. Totuși, OMS consideră că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni.

Simptome variola maimuțelor

Infecția, o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patru decenii, este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Centrală. Boala debutează cu febră mare şi progresează rapid până la o erupţie cutanată, cu formarea de cruste. Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuţei, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin imunizarea cu ser împotriva variolei, a explicat OMS.

Citește și: