România cumpără 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

România cumpără 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței. Anunțul făcut de ministrul Sănătății

Se înmulțesc cazurile de variola maimuțelor în Europa. Deja au fost semnalate îmbolnăviri în Marea Britanie, Spania, Belgia sau Portugalia. De altfel, Belgia este prima ţară care a introdus carantina obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu acest virus. România a început să ia măsuri în acest sens.

Vaccinul pentru combaterea variolei maimuței, cumpărat și de România. Rafila a dat vestea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că țara noastră urmează să cumpere în jur de 1000 de doze de vaccin pentru combaterea variolei maimuţei, infecție care se extinde rapid în Europa şi care deja îi îngrijorează pe epidemiologi.

România achiziționează 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei. Anunţul a fost făcut chiar de către ministrul Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, pentru a avea un stoc de siguranță.

„Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a explicat fostul reprezentant al României la OMS.

Virusul s-a răspândit în multe țări

Până acum, autoritățile române nu au identificat niciun caz de variolă a maimuţei. Dar situația este alarmantă în mai multe ţări europene, care înregistrează un număr mare de infectări. Belgia este primul stat european care a introdus carantina obligatorie pentru pacienții depistați pozitiv.

Care sunt simptomele variolei maimuțelor

Reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a reunit de urgenţă, pentru a discuta despre noul focar izbucnit în Europa. Persoanele diagnosticate cu acest tip de variolă au simptome ca febră, dureri de cap şi erupţii cutanate care încep pe faţă şi se răspândesc pe restul corpului.

Variola maimuţei a apărut, pentru prima dată, în Republica Democratică Congo, în anii ’70. Potrivit informaţiilor de până acum, rata mortalității variază de la 1, 4 la 22%, iar cele mai multe decese apar la grupele de vârstă mai mici.

Ce trebuie să știm despre această infecție

După pandemia de coronavirus, numeroase țări sunt lovite de o nouă infecție, care pare că se răspândește tot mai mult. Este vorba despre variola maimuței, virusul care îngrijorează acum cercetătorii medicali. Încă de când au apărut primele cazuri în Europa, afecțiunea a atras atenția tuturor, inclusiv a marilor autorități.

Despre variola maimuței se știe că este o infecţie virală cu simptome asemănătoare COVID, care se vindecă de la sine în decurs de câteva săptămâni. Virusul se poate transmite prin contact apropiat sau obiecte contaminate. S-au depistat cazuri în Germania, Marea Britanie, Grecia, Israel, Franţa, Spania, dar şi în SUA.

Citește și: