Dispar banii la bancomat, instant: cum previi dezastrul din contul bancar, conform DIICOT

de: Cojocaru Cristian
28 10. 2022

Infractorii continuă să fie în pas cu tehnologia, astfel că aceștia au inventat o nouă metodă de înșealt românii. Află ce rol joacă dispozitivele electronice în loviturile lor și cum reușesc să câștige de pe urma asta.

Progresul în tehnologie reprezintă și progresul hoților în a dezvolta noi tactici prin care să își pună în aplicare infracțiunile. Inventivitatea acestora te poate surprinde de cele mai multe ori, astfel că hoții nu mai apelează la vechea metodă de a se recomanda drept lucrători ale unor companii de utilități sau vânzători, intrând în locuințele celor vulnerabili și furând lucrurile de valoare.

Cea mai notă metodă o reprezintă un caz care a determinat autoritățile să descindă în data de 19 octombrie 2022 în Neamț, Bacău și Iași. Gruparea infracțională utiliza tehnologia cu unde radio. Cei prinși în fapt sunt acuzați de operațiuni cu dispozitive informatice, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de tranzacții financiare frauduloase.

Zece persoane erau suspectate în din anul 2021 că montau pe bancomate sau alte terminale de plată dispozitive electronice de skimming. Acesta au rolul de a citi datele de pe card care sunt transmise apoi prin unde radio către telefoanele mobile ale infractorilor. Aceste activități au avut loc atât pe teritoriul României, cât și în străinătate.

„Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar datele cardului folosit, era retras numerar cu tehnologie de comunicare prin unde radio sau erau efectuate plăţi cu ajutorul unui POS obţinut în prealabil de membrii grupării (…), prin intermediul unor societăţi administrate în fapt de către aceştia“, potrivit unui  comunicat al DIICOT.

Dispozitiv montat pentru a sustrage bani din ATM-uri (Foto: DIICOT)

Tehnologia ajută la o nouă metodă de înșelat

În luna august a acestui an, magistrații au trimis în judecată 18 persoane care au fost acuzate de contrabandă de țigări, reușind să vândă aproximativ 300.000 de pachete de țigări. Acestea proveneau din Ucraina și Republica Moldova, prejudiciul fiind de aproximativ 4 milioane de lei.

Cu toate că aparent pare să fie o infracțiune destul de întâlnită, 39 de percheziții efectuate la domiciliile suspecților din Neamț, Iași și Vaslui au arătat altceva. Țigările erau transportate de la Vicovu de Sus cu ajutorul mașinilor, la Roman unde erau depozitate ca mai apoi acestea să fie distribuite unor patroni ale unor comapnii.

„Pentru transportul ţigaretelor, membrii grupării foloseau autovehicule ce aveau montate dispozitive de înlocuire a plăcuţelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă. (…) Au colectat, preluat, deţinut, transportat şi distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu ţigarete“, potrivit declarațiilor anchetatorilor.

De asemeena, un bărbat în vârstă de 52 de ani din județul Mureș a reușit să sustragă o sumă importantă de bani dintr-o mașină staționată în parcarea unui mall din Târgu Neamț. Bărbatul a sustras suma de 5.400 de euro, utilizând un dispozitiv cu care bruia semnalul telecomenzii automobilului, precum și ustensile pentru deschiderea portierei. Așadar, tehnologia reprezintă un progres major nu doar pentru companii și oamenii de rând, cât și pentru infractori.