România, o țară de contrabandiști: cum afli unde se face cel mai mult trafic de țigări, în timp real

România, o țară de contrabandiști: cum afli unde se face cel mai mult trafic de țigări, în timp real

În primele nouă luni din acest an, nu mai puțin de 95 de milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de către autoritățile române. Trendul este ascendent, având în vedere că, în aceeași perioadă din 2020, discutăm de 5 milioane în minus.

Conform datelor furnizate de British American Tobacco au fost realizată și o platformă online prin care poți monitoriza răspândirea fenomenului de contrabandă pe teritoriul României. Pe www.stopcontrabanda.ro, poți vedea câte țigări au fost capturate în diverse regiuni din țară, câți oameni au fost arestați și, implicit, care este valoarea pagubei. Tot acolo, poți să vezi o evoluție comparativă, de la un an la altul, defalcată pe luni.

Ca referință, în Cluj Napoca, de exemplu, au fost capturate, în 2021, nu mai puțin de 286.910 țigări, în valoare de 845.835 de lei și au fost reținut 28 de persoane. În București, valoarea capturii în aceeași perioadă a fost de 5,5 milioane de țigări și în valoare de 4.221.900 lei, cu doar 5 persoane reținut.

Platforma online este realizată de către BAT în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Cât de gravă este contrabanda de țigarete în România

Aproximativ 10% dintre toate țigaretele consumate în România sunt de contrabandă. Aceasta este realitatea din piață. Autoritățile au un interes sporit pentru a remedia problema, pentru că, din cauza acestei situații, scad încasările la bugetul de stat.

„BAT a contribuit în acest an la bugetul de stat cu cinci miliarde de lei în primul semestru, ceea ce reprezintă o creștere de peste 700 de milioane de lei față de perioada similară a anului 2020. Și ne dorim ca acest ritm de creștere să se mențină, de aceea este important ca autoritățile să continue acțiunile concrete împotriva rețelelor de contrabandă”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT.

În speranța facilității capturării unui număr cât mai mare de contrabandiști, compania British American Tobacco a donat anul acesta Poliţiei de Frontieră 250 de camere speciale de supraveghere. Ele vor fi instalate la graniţele României.

Dacă ești curios

Citește și: