Discuții aprinse între liderii UE despre convorbirile cu Vladimir Putin

de: Cătălina Burghelea
01 06. 2022

Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, au avut o „dezbatere aprinsă” despre convorbirile telefonice pe care ar trebui sau nu să le poarte cu președintele Rusiei. „Deși avem intenții bune, Vladimir Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a spus premierul Estoniei, Kaja Kallas.

„Dezbatere aprinsă” între liderii UE dacă să-l mai sune sau nu pe Putin

La reuniunea extraordinară a Consiliului European de marți, unde s-a aprobat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, au fost „discuții aprinse” despre comunicarea telefonică pe care unii șefi de stat au purtat-o cu Putin.

„Am avut o dezbatere foarte aprinsă despre convorbirile cu Putin. Și pe ce argumente se bazează, adică se vede că, deși avem intenții bune, Putin nu vrea să facă niciun pas spre pace”, a transmis Kaja Kallas.

„Cu toate acestea, Scholz și Macron spun că îl sună și pe Zelenski, deoarece Putin nu vorbește cu Ucraina. În plus, înțeleg că Zelenski le-ar cere să fie mediatori”, a explicat prim-ministrul Estoniei.

Viktor Orban, lăudat pentru atitudinea „constructivă”

Tot Kallas a mai spus că premierul ungar Viktor Orban a avut o atitudine „constructivă” în timpul discuțiilor de la Bruxelles: „Are o imagine în media și o cu totul alta în aceste discuții. A căutat o soluție la îngrijorările sale. Și-a expus îngrijorările și o soluție a fost, în cele din urmă, găsită”.

Cu cine a vorbit recent liderul rus

Vinerea trecută, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Vladimir Putin au vorbit la telefon. Într-o convorbire de 80 minute cu liderul de la Kremlin, Scholz şi Macron „au insistat asupra unei încetări imediate a focului şi a retragerii trupelor ruse”, susține guvernul de la Berlin. Cei doi oficiali europeni i-ar fi spus președintelui rus că este nevoie să „vină la negocieri directe serioase cu Zelenski şi să găsească o soluţie diplomatică a conflictului”.

Asigurări din partea Kremlinului

Discuția telefonică a avut loc, potrivit Berlinului, la iniţiativa celor doi lideri occidentali. Președintele Franței și cancelarul Germaniei i-au cerut lui Putin să găsească căi de a ameliora situația gravă în care se află populația civilă din Ucraina. De asemenea, a fost abordată şi „situaţia alimentară mondială, deosebit de tensionată din cauza războiului”, guvernul german spunând că „Putin a dat asigurări că vrea să permită exportul de cereale din Ucraina, mai ales pe cale maritimă”.

În ultimele luni, Franța și Germania s-au confruntat cu critici din ce în ce mai mari, deoarece sunt responsabile pentru un proces de pace eșuat la Minsk (Belarus). S-a încercat oprirea războiului din estul Ucrainei, care a început când separatiștii pro-ruși au ocupat mai multe zone după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014.