Kremlinul nu exclude o întâlnire între Putin și Zelenski. Declarațiile făcute de Dmitri Peskov

Kremlinul nu exclude o întâlnire între Putin și Zelenski. Declarațiile făcute de Dmitri Peskov

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina stagnează de la sfârşitul lunii martie, când Moscova şi-a retras trupele din jurul Kievului şi a anunţat că îşi va concentra ofensiva în est. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat, miercuri, că Federația Rusă ia măsuri pentru „a minimiza” impactul embargoului asupra petrolului, decis de Uniunea Europeană în contextul războiului. Tot Dmitri Peskov a mai spus că nu este exclusă o întâlnire între Putin şi Zelenski.

Detalii cheie oferite de Dmitri Peskov

Rusia a declarat, miercuri, că nu exclude o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Dar astfel de discuții trebuie pregătite în avans. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că lucrările la un document de pace cu Ucraina s-au oprit cu mult timp în urmă și nu au fost reluate. Omul lui Putin a reacționat la sancțiunile impuse de UE.

„Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi şi pentru întreaga piaţă globală a energiei. Dar există o reorientare (n.r. – a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecinţele negative”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit acestuia, Moscova şi-ar putea redirecţiona exporturile pentru a limita propriile pierderi: „Suntem potenţial în pragul unei crize alimentare foarte profunde legate de introducerea de restricţii ilegale împotriva noastră şi de acţiunile autorităţilor ucrainene care au minat căile spre Marea Neagră şi nu trimit cereale de acolo în ciuda faptului că Rusia nu împiedică în niciun fel”.

O întâlnire între Putin și Zelenski ar putea fi posibilă

Printre altele, oficialul rus a mai spus că Moscova nu exclude o întâlnire între preşedintele Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, dar că orice astfel de discuţii trebuie pregătite în prealabil.

Oamenii din regiunile ucrainene ocupate de ruşi (Herson, Zaporojie şi Donbas) trebuie să decidă propriul viitor, a anunțat Peskov. Însă, Kremlinul nu se îndoieşte că ei vor lua „cea mai bună decizie”. Anterior, Ucraina a spus că anexarea acestor regiuni de către Rusia ar pune capăt discuţiilor de pace între cele două părţi.

Armele trimise de SUA în Ucraina deranjează Rusia

Între timp, Kremlinul a criticat aspru decizia SUA de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniție, avertizând asupra unui risc crescut de confruntare directă între cele două superputeri. Un oficial american susține că armele trimise sunt Himars sau Sistemul de rachete de înaltă precizie, care au o rază de acțiune mai mare decât cele desfășurate în prezent de Ucraina.

Citește și: