Ucraina aprobă sancțiuni împotriva conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse. Măsurile sunt valabile 10 ani

Ucraina aprobă sancțiuni împotriva conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse. Măsurile sunt valabile 10 ani

Parlamentul de la Kiev a aprobat sancțiuni împotriva liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril, și a asociaților săi pentru sprijinul acordat lui Vladimir Putin în ceea ce privește invazia Ucrainei. Deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko a scris pe Facebook că Rada Supremă a votat măsurile punitive marți, 31 mai.

Patriarhul Kiril al Moscovei, pedepsit de Ucraina

Rada Supremă a propus Consiliului Ucrainean de Securitate și Apărare Națională (NSDC) să impună sancțiuni împotriva a opt clerici ai Bisericii Ortodoxe Ruse, printre care Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, timp de 10 ani, cu 292 de voturi, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak pe Telegram.

Potrivit lui Oleksiy Honcharenko, sancțiunile vor fi impuse timp de 10 ani și includ înghețarea conturilor bancare și limitări ale operațiunilor comerciale. De asemenea, interzic utilizarea frecvențelor radio ucrainene pentru difuzarea predicilor, vor limita retragerile de la bancomatele automate, vor suspenda schimburile culturale și academice și vor anula vizitele oficiale.

Cine se mai află pe lista de sancțiuni

Susținătorii acestor măsuri punitive au spus că sunt justificate din cauza sprijinului continuu exprimat public de Patriarhul Kiril și asociații săi pentru războiul din Ucraina, declanșat la sfârșitul lunii februarie. În vârstă de 75 de ani, Kiril vede invazia ca pe un bastion împotriva unui Occident decadent. În același timp, liderul BOR a insistat că „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”.

Pe lista sancțiunilor se numără Mitropolitul de Volokolamsk, Hilarion, care este președintele Departamentului pentru Relații Externe Bisericești din Patriarhia Moscovei, precum și adjunctul său, protopopul Nikolai Balașov. Măsurile se datorează sprijinului „sistemic și activ” pentru acțiunile Rusiei în Ucraina, scrie TASS. Autorii proiectului de lege susțin că au fost strânse numeroase dovezi despre activitatea ilegală a clericilor ruși.

Cutremur în Biserica Ortodoxă Rusă

Recent, Biserica Ortodoxă Ucraineană, care până acum aparținea Patriarhiei Ruse, a anunţat separarea de aceasta, ca urmare a războiului ce durează deja de 97 de zile.

„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kiril, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina”, a explicat Biserica Ortodoxă Ucraineană, la finalul conciliului consacrat „agresiunii” ruse împotriva ţării sale, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie”.

În urmă cu câteva săptămâni, liderul BOR, Patriarhul Kiril al Moscovei, a spus că Rusia „nu a atacat pe nimeni” și i-a îndemnat pe credincioși să-și apere „hotarele sacre”. Fața bisericească este de părere că țara sa „rămâne iubită de Dumnezeu”, elogiind puterea și măreția statului rus după slujba oficiată în Catedrala Arhanghelului, aflată în apropierea Kremlinului.

Citește și: