Descoperire senzațională: cum ne ajută să înțelegem trecutul mai bine

de: Andrei Tilimpea
09 11. 2022

Colecția de bronzuri ne ajută să înțelegem relația dintre etrusci și romani.

Într-o rețea de băi construită de etrusci în Toscana, a fost descoperit un depozit „excepțional” de statui de bronz.

Cele 24 de statui parțial scufundate, care datează de 2.300 de ani și au fost salutate ca fiind cea mai importantă descoperire de acest gen din ultimii 50 de ani, includ un efeb adormit care se află lângă Hygeia, zeița sănătății, cu un șarpe înfășurat în jurul brațului ei.

Arheologii au dat peste statui în timpul săpăturilor la vechiul balnear din San Casciano dei Bagni, lângă Siena. Centrul spa modern, care conține 42 de izvoare termale, este aproape de situl antic și este una dintre cele mai populare destinații balneare din Italia.

O civilizație interesantă

Aproape de efeb (un adolescent de sex masculin, de obicei cu vârsta de 17-18 ani) și Hygeia era o statuie a lui Apollo și o mulțime de altele reprezentând matrone, copii și împărați.

Se crede că au fost construite de etrusci în secolul al III-lea î.Hr., băile, care includ fântâni și altare, au fost făcute mai opulente în timpul perioadei romane, împărații, inclusiv Augustus, frecventând izvoarele pentru beneficiile lor de sănătate și terapeutice.

Alături de cele 24 de statui de bronz, dintre care cinci au aproape un metru înălțime, arheologii au găsit mii de monede, precum și inscripții etrusce și latine. Se spune că vizitatorii au aruncat monede în băi ca un gest de noroc pentru sănătatea lor.

Massimo Osanna, directorul general al muzeelor ​​la Ministerul Culturii din Italia, a declarat că relicvele au fost cea mai semnificativă descoperire de acest gen, de când două bronzuri grecești de mărime mare de războinici cu barbă goi au fost găsite în largul coastei Calabrei, lângă Riace, în 1972. „Este cu siguranță una dintre cele mai semnificative descoperiri de bronzuri din istoria Mediteranei antice”, a declarat Osanna pentru agenția de presă italiană Ansa.

Proiectul de săpătură de la San Casciano dei Bagni este condus de arheologul Jacopo Tabolli din 2019. În august, mai multe artefacte, inclusiv statui de fertilitate despre care se credea că ar fi fost folosite ca dedicații pentru zei, au fost găsite pe site. Tabolli, profesor la Universitatea pentru Străini din Siena, a descris cea mai recentă descoperire ca fiind „absolut unică”.

Civilizația etruscă a prosperat în Italia, mai ales în regiunile centrale ale Toscana și Umbria, timp de 500 de ani înainte de sosirea Republicii Romane. Etruscii au avut o influență puternică asupra tradițiilor culturale și artistice romane.

Analiza inițială a celor 24 de statui, despre care se crede că au fost realizate de meșteri locali între secolele II și I î.Hr., precum și nenumăratele ofrande votive descoperite la fața locului, indică faptul că relicvele au aparținut probabil familiilor de elită etrusce și romane, proprietari de pământ, domnii locali și împărații romani.

Tabolli a spus Ansa că izvoarele termale, bogate în minerale, inclusiv calciu și magneziu, au rămas active până în secolul al V-lea, înainte de a fi închise, dar nu distruse, în timpul creștinilor. Bazinele au fost sigilate cu stâlpi grei de piatră, în timp ce statuile divine au fost lăsate în apa sacră.

Comoara a fost găsită după ce arheologii au îndepărtat învelișul. „Este cel mai mare depozit de statui din Italia antică și este singurul al cărui context îl putem reconstrui în întregime”, a spus Tabolli.

Descoperire importante

Recent numitul ministru italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a spus că „descoperirea excepțională” confirmă încă o dată că „Italia este o țară plină de comori uriașe și unice”.

Moaștele reprezintă o mărturie importantă a tranziției dintre perioada etruscă și cea romană, băile fiind considerate un paradis de pace.

„Chiar și în epocile istorice în care cele mai îngrozitoare conflicte răvăleau afară, în interiorul acestor bazine și pe aceste altare cele două lumi, cea etruscă și cea romană, par să fi coexistat fără probleme”, a spus Tabolli.

Săpăturile de pe amplasament vor fi reluate în primăvara anului viitor, iar perioada de iarnă va fi folosită pentru restaurarea și efectuarea unor studii ulterioare asupra relicvelor.

Artefactele vor fi adăpostite într-o clădire din secolul al XVI-lea cumpărată recent de ministerul culturii din orașul San Casciano, lângă Florența. Situl băilor antice va fi, de asemenea, transformat într-un parc arheologic.

„Toate acestea vor fi îmbunătățite și armonizate și ar putea reprezenta o nouă oportunitate pentru creșterea spirituală a culturii noastre, dar și a industriei culturale a țării noastre”, a spus Sangiuliano.