Noua descoperire legată de Neanderthali: ce mister a fost rezolvat

Noua descoperire legată de Neanderthali: ce mister a fost rezolvat

Dovezile izotopice într-un molar preistoric indică acestor carnivore le plăcea carnea și măduva, dar nu sângele sau oasele.

Numeroase investigații nu au reușit să identifice dieta Neanderthal. Cu toate acestea, noile cercetări par să fi găsit răspunsul folosind o abordare nouă pentru prelevarea de probe a rămășițelor antice. Pentru prima dată, izotopii de zinc din smalțul dinților de Neanderthal au fost folosiți pentru cercetare, dezvăluind că cel mai probabil erau carnivori, nu vegetarieni.

Lucrul cu exemplare vechi de peste 50.000 de ani poate fi dificil atunci când vine vorba de încercarea de a stabili poziția unui animal în lanțul trofic. Privirea izotopilor de azot prelevați din colagenul osos este o abordare care a fost folosită în trecut pentru rămășițele de Neanderthal, dar specificitatea sa pentru specimenele găsite în regiunile temperate cu colagenul intact înseamnă că nu este întotdeauna potrivită.

Pentru a depăși această limitare, cercetătorii unui nou studiu au devenit primii care au folosit izotopi de zinc prelevați din smalțul dinților ca o modalitate de a investiga dieta unui Neanderthal. Se știe că izotopii de zinc sunt corelați negativ cu carnivoria: concentrațiile scăzute înseamnă o dietă extrem de carnivoră, în timp ce concentrațiile mari indică mai mult alimente pe bază de plante.

Ei au testat mostre de la un molar de Neanderthal (studiile dinților au dezvăluit anterior consumul de droguri) alături de oasele altor animale în viață la acea vreme – inclusiv râși, lupi și capre – pentru a căuta concentrații de izotopi de zinc.

irudia_sapiens Omul din Neanderthal

Dietă interesantă

Rezultatele au arătat că dieta acestui individ consta probabil din multă carne, deoarece concentrația izotopilor de zinc era cel mai asemănătoare cu cea a carnivorelor în același timp.

„Consumul de carne este susținut atât de datele zooarheologice de la Gabasa, cât și de analiza smalțului”, scriu autorii. „În plus, raportul scăzut de izotop [zinc] observat în specimenul unic măsurat din Gabasa Neandertal sugerează că acest individ ar fi putut avea o dietă distinctă în comparație cu alte carnivore (eventual evitând consumul de oase și sânge)…”

Oasele rupte găsite la fața locului indică, de asemenea, o dietă carnivoră pentru Neanderthalul nostru iberic, care a fost înțărcată în jurul vârstei de doi ani, conform analizelor chimice, și probabil a murit acolo unde a crescut.

În ceea ce privește motivul pentru care suntem încă atât de interesați de dieta strămoșilor noștri pierduți de mult, semnificația acesteia intră în joc atunci când ne gândim de ce au dispărut. Multe argumente se bazează pe presupunerea că o anumită strategie de dietă i-a lăsat în cele din urmă fără hrana de care aveau nevoie pentru a supraviețui, oricare ar fi aceasta.

Nu numai că această ultimă cercetare susține că a găsit un răspuns la această întrebare, dar a stabilit și o nouă abordare pentru testarea rămășițelor scheletice iberice vechi de peste 50.000 de ani (caracteristici care au făcut ca testarea izotopilor de azot să fie nesigură sau imposibilă).

Studiul a fost publicat în PNAS.