Descoperire interesantă privind ouăle: cum pot salva oceanele planetei

Descoperire interesantă privind ouăle: cum pot salva oceanele planetei

Un aerogel pe bază de ou curăță apa fără a dăuna mediului.

Microplasticele sunt o nenorocire care dăunează vieții sălbatice, dar este posibil să te uiți la soluția acestei probleme în micul dejun. Cercetătorii de la Princeton au folosit albușuri de ou pentru a crea un aerogel ușor, poros, care poate îndepărta microplastele și sarea din apa de mare.

Când usuci prin congelare și supraîncălzești albușurile într-un spațiu fără oxigen, sistemul lor de proteine ​​​​pure produce un amestec de fire de fibră de carbon și foi de grafen care pot elimina 99% din plasticele mici din apă și 98% a sării. Chiar și ouăle prăjite și bătute funcționează la fel de bine.

După cum îți poți imagina, un material organic ușor disponibil ca acesta are beneficiile sale. Este ieftin de făcut și are nevoie doar de gravitație pentru a funcționa. Nu va consuma energie sau exces de apă. Cărbunele activat este ieftin, dar nu este la fel de eficient ca gelul de albuș de ou.

O descoperire fascinantă

Și în timp ce ouăle din magazinul alimentar au determinat descoperirea, poți folosi alte proteine ​​care nu vor reduce aprovizionarea cu alimente a populației.

Aerogelul nu este încă pregătit pentru utilizare pe scară largă. Oamenii de știință trebuie să perfecționeze procesul de fabricație înainte ca producția în masă să fie posibilă. Dacă se întâmplă acest lucru, însă, implicațiile sunt clare.

Ar fi relativ ușor să îndepărtezi microplasticele și să purifici apa în același timp minimizând impactul asupra mediului. În timp ce îndepărtarea sării poate crea probleme în oceane, poate fi foarte utilă pentru desalinizare în zonele în care apă potabilă proaspătă este greu de găsit.

Există și alte scopuri, de altfel, gelul ar putea fi util și pentru stocarea energiei și izolare, așa că nu fi surprins dacă într-o zi vei găsi proteine ​​asemănătoare ouălor în pereții tăi.

Etichete: