Descoperire importantă a astronomilor: ce s-a întâmplat cu ultimul asteroid pe Pământ
Pe 11 martie 2022, în jurul orei 21:20 UTC, un mic asteroid a intrat în atmosfera Pământului.
Acest lucru nu este neobișnuit. Rocile spațiale intră tot timpul în atmosfera Pământului. Ceea ce face acest asteroid atât de uimitor este că un astronom l-a observat înainte de a-și face intrarea în atmosferă. Se numește 2022 EB5 și este doar al cincilea asteroid pe care am reușit vreodată să-l observăm înainte de impact.
Obiectul, despre care se crede că măsoară aproximativ doi metri în diametru, a fost observat de astronomul Krisztián Sárneczky de la stația Piszkéstető a Observatorului Konkoly din Ungaria, la 19:24 UTC.
A intrat în atmosfera Pământului două ore mai târziu, la 21:22 UTC, deasupra Oceanului Arctic, la sud-vest de insula Jan Mayen din Norvegia, cu o viteză de intrare de aproximativ 18 kilometri pe secundă.
Nu după mult timp, instrumentele cu infrasunete din Groenlanda și Norvegia au înregistrat o explozie, probabil de la obiectul care s-a spulberat pe cer înainte de a cădea în ocean.
Potrivit acestor detecții, explozia a avut un randament de aproximativ 2.000 de tone de TNT.
Nu este prima oară când observăm un astfel de corp ceresc
Cei patru asteroizi anteriori detectați înainte de impact au fost 2008 TC3, care avea aproximativ 4 metri diametru și au explodat cu o energie de până la 2.100 de tone de TNT; 2014 AA, la 3 metri și până la 1.000 tone TNT; 2018 LA, la 3 metri și 400 tone TNT; și 2019 MO la 6 metri și 6.000 de tone de TNT.
Majoritatea obiectelor de acest tip vor exploda pe măsură ce vor cădea prin atmosfera Pământului, transformându-se în ceea ce numim un bolid. Oamenii de știință cred că acest lucru se întâmplă atunci când aerul intră în corpul obiectului prin mici fracturi ale meteorului, provocând o creștere a presiunii în timp ce acesta zboară prin atmosferă cu viteză mare.
Fragmente de asteroid ar putea cădea pe Pământ, dar orice a rămas din 2022 EB5 după ardere a căzut probabil în ocean. Și acest lucru este normal: cea mai mare parte a suprafeței Pământului este acoperită de apă, așa că este de la sine înțeles că majoritatea rocilor spațiale vor ajunge acolo.
Cu toate acestea, descoperirea lui 2022 EB5 este uimitoare din alt motiv.
Numărul tot mai mare de asteroizi detectați înainte de impact, precum și dimensiunea lor în scădere, sunt de bun augur pentru capacitățile noastre periculoase de detectare a asteroizilor. 2022 EB5 nu a fost niciodată suficient de mare pentru a fi considerat periculos, dar dacă putem detecta obiecte mici, nepericuloase, asta sugerează că capacitățile noastre de detectare sunt din ce în ce mai bune.
Oamenii din Norvegia sau nordul Islandei s-ar putea să fi văzut un fulger scurt iluminându-le cerul pentru câteva secunde, în timp ce bolidul arzător a străbătut cerul.