David Bowie, artistul care a redefinit muzica: 74 de ani de la nașterea lui Ziggy Stardust

de: Iulia Kelt
07 01. 2022

David Bowie a reușit să fie ceea ce mulți alții doar și-au propus – și nu au reușit. Poate cel mai interesant fapt este că, spre deosebire de alții, el nu și-a propus niciodată ceva: totul a venit natural, așa cum se întâmplă în cazul celor care nu vor putea fi, vreodată, înlocuiți.

Îmi amintesc și acum prima dată când am aflat de existența lui David Bowie: un televizor uitat deschis, pe MTV, avea să-mi schimbe percepția față de muzică pentru vecie. Aveam 10 ani și auzeam întâia oară „Hallo Space Boy”. Ca să fiu sinceră, un bărbat cățărat pe tocuri nu mai văzusem, până în acel moment. Desigur, primul impuls a fost să merg la mama, în bucătărie, și să-i povestesc ce lucru interesant și bizar am văzut eu, la televizor, întrebând-o de ce poartă bărbatul acela tocuri. Răspunsul mamei mele n-a întârziat să apară: „Pentru că e artist și artiștii au voie să fie cum vor ei”. Ceea ce, automat, m-a făcut să mă întreb, în sinea mea, dacă ar trebui să devin artist, ca fiu cine vreau eu să fiu. Răspunsul mi l-a dat tot Bowie, însă mult mai târziu.

Din acel moment am început să mă uit mai des pe MTV, încercând să fiu în fața televizorului de fiecare dată când David Bowie cânta, pe tocuri, despre băieții din spațiu, alături de Pet Shop Boys.

Ulterior, aveam să aflu, ajutată de VH1, că tocurile reprezintă doar o mică parte din „extravaganța” unui artist complet. Ziggy Stardust, The Thin White Duke, Pierrot, Halloween Jack – iată doar câteva dintre personajele de referință ale acestuia. Imagini iconice pe care mulți dintre artiști sau fani au încercat să le copieze. Fără succes, desigur. Bowie e unul singur: el nu poate fi imitat în totalitate, orice tentativă, în acest sens, riscând să se transforme într-o parodie.

David Bowie – The Thin White Duke

David Bowie – Ziggy Stardust

David Bowie – Pierrot

David Bowie – Halloween Jack

În ultimii ani ai vieții sale, artistul a renunțat la personaje, preferând să se prezinte în fața publicului în postura omului Bowie, și mai puțin în cea a personajului Bowie.

Despre David Bowie poți spune multe, inclusiv că nu a avut voce. Însă vei comite o adevărată blasfemie dacă vei avea îndrăzneala să afirmi că nu ar fi avut talent. În realitate, artistul a fost un om al multelor talente, pe care le-a combinat de minune între ele, până în stadiul în care a creat un adevărat cult, în jurul persoanei sale.

Ca drept dovadă, acest cult a rămas la fel de activ, chiar și acum, la 6 ani de la deces. Fanii săi continuă să-l iubească și să-și amintească de el, cu fiecare ocazie (nu numai de ziua lui sau la comemorarea morții sale).

Cine a fost David Bowie, „omul din stele”

Unii spun că ar fi fost doar un om obișnuit, poate cu un pic mai mult noroc decât alții, în timp ce majoritatea pare convinsă că a fost extraterestru. În momentul de față, pot spune că a doua ipoteză mi se pare una mult mai plauzibilă.

S-a născut în data de 8 ianuarie 1947, în Regatul Unit, și a murit pe 10 ianuarie 2016, la New York. Între 1947 și 2016, Bowie a făcut istorie și a schimbat tot ce știai despre muzică și scenografie, până atunci.

Și-a reinventat muzica de zeci de ori și tot de-atâtea ori te-a uimit cu imaginația lui debordantă. Pentru că, până la urmă, despre asta este vorba: despre imaginație.

În mod evident, Bowie nu ar fi putut să se simtă definit exclusiv prin prisma unui singur gen muzical, așadar a preferat, mai degrabă, să fie omul muzicii bune și nu cel legat cu lanțuri de o anumită nișă. I-a plăcut prea mult noțiunea de libertate ca să intre „într-o relație” exclusivă, iar asta se vede și în compozițiile sale, nealterate de loialitatea fanatică pentru un anumit gen muzical.

Dacă ar fi să duc ideea aceasta mai departe, aș aminti inclusiv de dualitatea sa de gen. A fost gay? A fost heterosexual? A fost bisexual? Nu vom ști niciodată. Adevărul este că nici măcar nu contează. Ceea ce contează este că Bowie a făcut ceea ce puțini aveau curaj, în acele timpuri (și aș putea să afirm același lucru și despre timpul prezent), și anume să rupă barierele dintre clasicele noțiuni de masculin și feminin. Indiferent de natura sexualității sale, artistul a dat speranță comunității gay și a contribuit major la „ieșirea din dulap” a multor oameni care, altminteri, poate că nu ar fi avut acest curaj.

O altă particularitate care îl deosebește pe Bowie de alți artiști este reprezentată de ochii acestuia, de culori diferite. În plus, artistul a povestit amuzat că, la un moment dat, ar fi fost pocnit cu pumnul într-unul dintre ochi, de un prieten de-al său. Dacă, la momentul respectiv, întâmplarea n-a fost una deloc plăcută, în timp, dilatarea pupilei a devenit un adevărat „trademark” pentru acesta.

 

Cantautor, pictor, chitarist, saxofonist, actor, producător muzical, cântăreț, pianist, vocalist, ocultist și om extraordinar. Astea sunt doar câteva dintre cuvintele cu care l-ai putea descrie pe David Jones, cel ce avea să devină Bowie, ani mai târziu.

A fost căsătorit cu „alter-ego-ul” său, Angela Bowie, iar mai târziu cu modelul Iman, cea care i-a fost alături până în ultima clipă a vieții sale.

David Bowie și Angela Bowie

David Bowie și Iman

David Bowie și lumea filmului

Cu toate că lista filmelor în care a jucat este una extrem de lungă, am să mă rezum la a menționa doar trei producții, cele care mi-au marcat, într-o oarecare măsură, existența.

Mi-am început copilăria urmărind „The Labyrinth”:

Mi-am continuat adolescența cu „The Man Who Fell to Earth”:

…și mi-am definitivat maturitatea cu „Twin Peaks”:

A murit așa cum a trăit: monumental

Ultimul album al lui David Bowie, „Blackstar”, s-a lansat de ziua artistului, pe 8 ianuarie 2016. Două zile mai târziu, lumea afla că el nu mai este printre noi – decedase discret, după o lungă suferință despre care n-a știut aproape nimeni.

Iar nouă, oamenilor care l-au iubit, deși nu l-au cunoscut niciodată fizic, ne-a oferit cel mai frumos cadou de despărțire pe care îl puteam primi din partea acestuia: un album din care, pe 8 ianuarie, poate că ar fi trebuit să înțelegem mai multe. Toate semnele erau, evident, la locul lor. Moartea era prevestită în fiecare cuvânt și imagine.

Însă cine s-ar fi putut gândi, vreodată, că excentricul David Bowie ne anunță că va muri, de vreme ce toată viața lui n-a făcut altceva decât să ne treacă prin toate stările, cu ajutorul multitudinii de personaje interpretate de acesta?

Extraterestrul s-a întors acasă, pe planeta lui. Să ne mai vizitezi din când în când, domnule Bowie!