Legătura bizară dintre frica de moarte și medicamentele psihedelice: explicația cercetătorilor

de: Iulia Kelt
26 08. 2022

Frica de moarte ne împiedică adesea să trăim, iar asta se întâmplă pentru că nu știm cu adevărat ce se va întâmpla cu noi după nu vom mai fi. Cu alte cuvinte, nu ne este frică neaparat de moarte, cât ne este de necunoscut.

Însă cum tratăm frica de moarte? Noi cercetări indică faptul că anumite medicamente psihedelice ne pot oferi „un trailer” al morții și ne pot ajuta să ne depășim anxietatea care vine „la pachet”.

Apărut în jurnalul PLOS ONE, noul studiu compară călătoriile psihedelice asemănătoare morții cu experiențele reale, constatând că ambele au potențial de a modifica drastic opiniile oamenilor despre acest proces.

Medicamentele psihedelice ne pot ajuta, oricât de ciudat ar suna

Legătura dintre medicamentele psihedelice și frica de a muri a fost evidențiată în numeroase studii anterioare, ducând la concluzia că substanțe precum psilocibina sau ayahuasca ar putea avea un rol în îngrijirea paliativă.

Autorii studiului au analizat datele sondajului online de la 933 de persoane care au experimentat moartea clinică ce nu a fost declanșată de droguri, precum și 904 de persoane care au consumat LSD, 766 care au luat psilocibină, 282 de consumatori de ayahuasca și 307 de persoane care au fumat DMT.

În ciuda faptului că doar 3% dintre utilizatorii de psihedelice și-au considerat viața în pericol în timpul călătoriei lor, participanții din acest grup au obținut de fapt un scor puțin mai mare decât cei din grupul non-drog pe Scala Greyson Near-Death Experience.

Cei din grupul cu medicamente psihedelice au avut, de asemenea, mai multe șanse să îndeplinească criteriile unei „experiențe misticw” decât participanții din grupul non-drog.

Comentând aceste constatări, autorul studiului, Roland Griffiths, a explicat într-o declarație că „nu numai că trăsăturile experiențelor psihedelice pot fi similare cu experiențele avute de un om în apropierea morții, dar ambele sunt considerate printre cele mai semnificative experiențe de-a lungul vieții și ambele produc scăderi similare de durată a fricii de moarte, crescând, astfel, și liniștea”.