Cum rezistă oamenii în fața scumpirilor istorice: norocul meu e că am sobă de teracotă, la iarnă mă mut într-o cameră cu nevasta

de: Mădălina Bahrim
06 08. 2022

Ultimele luni au adus scumpiri agresive pentru întreaga Europă, dar poate că o situație mai dificilă e resimțită în Est, unde nivelul de sărăcie era deja mai proeminent.

Tocmai din acest motiv, jurnaliștii Reuters au realizat o analiză a impactului scumpirilor asupra oamenilor din Europa de Est, prezentând mărturii emoționante despre modalitățile pe care le-au găsit aceste persoane, pentru a putea să-și ducă în continuare traiul și să-și asigure, pe cât posibil, necesarul de zi cu zi.

Printre cei intervievați de prestigioasa publicație, o mărturie ne-a atras atenția. Este vorba despre cea a lui Lajos, un bărbat în vârstă de 73 de ani din oraşul Esztergom, nordul Ungariei. El povestește cum pâinea de toate zilele se scumpește în țara vecină de la o zi la alta, spre disperarea celor ce trăiau deja cu bănuții la limită, până la următorul salariu sau următoarea pensie.

„Am fost la brutărie într-o zi şi o pâine costa 550 de forinţi. Ziua următoare era 650 de forinţi. Pentru numele lui Dumnezeu!”, a spus bărbatul.

Cât de cât, el spune că este în avantaj față de alți cetățeni, în sensul în care la iarnă se poate încălzi și cu lemne, la soba sa de teracotă din casă.

În cazul în care gazul s-ar raționaliza sau cine știe ce altă măsură s-ar lua, omul mai are o variantă de rezervă care să-i permită să-și aducă locuința la temperatura dorită, doar că nu toți au această oportunitate.

De exemplu, cei ce stau la bloc, sunt dependenți în continuare de sistemele publice de gaz sau electricitate, neavând altă variantă.

„Pot să mă încălzesc cu gaze dar şi cu lemne deoarece am o sobă de teracotă. Aşa că împreună cu soţia ne vom muta într-o singură cameră, pe care o vom încălzi cu soba, mai punem un pulover pe noi şi aşa ne uităm la televizor”, a mai precizat Lajos.