Cum poți ajunge să dai bani grei la facturi, chiar dacă se aplică noua compensare: nu e de joacă

de: Mădălina Bahrim
31 01. 2022

De curând, Executivul de la București a adoptat noi măsuri pentru sprijinirea populației la plata facturilor, în contextul scumpirilor uriașe de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. Totuși, consumatorii trebuie să fie foarte atenți, deoarece o depășire nesemnificativă a pragurilor impuse de autorități drept condiție pentru a beneficia de sprijin, poate genera costuri foarte mari.

Cum poți ajunge să dai bani grei la facturi, chiar dacă se aplică noua compensare: nu e de joacă

Economistul Andrei Mocearov este unul dintre specialiștii care trag semnalul de alarmă cu privire la riscurile pe care le pot întâmpina unii consumatori români. Statul a impus niște praguri maxime în care consumatorii trebuie să se încadreze, pentru a beneficia de măsurile de sprijin.

În caz contrar, costul facturii crește exponențial, anunță specialistul. Practic, nu trebie să te bazezi pe măsurile adoptate de Guvern și trebuie să verifici limitele de consum ale locuinței tale, pentru a nu te trezi pus în fața unei facturi căruia nu-i poți face față sau care-ți va goli contul de economii.

Ce trebuie să știi despre limita de consum

„Furnizorii la noi facturează pe perioade care nu încep neapărat în prima zi a lunii și se termină în ultima zi a lunii, ci perioadele se distribuie pe diverse date calendaristice.

Compensarea se face, conform legii, doar pentru cei care se încadrează în plafonul de consum, nu pentru toți pentru partea de consum până în plafon.

Asta înseamnă că, dacă ai depășit plafonul de consum cu doar 1 kwh, trebuie să plătești prețul mare pentru toată cantitatea consumată, nu numai pentru partea care depășește plafonul. Această schemă prevăzută de lege are nevoie de contoare inteligente, conectate la sistemele informatice ale furnizorilor, care ar putea citi consumul în timp real. La noi, nu numai că nu există așa ceva, dar contoarele sunt citite rar, aleatoriu, multe facturi fiind bazate pe consumuri estimate, nu reale. Toate acestea, plus alte ambiguități ale legii au produs balamucul cu facturile greșite”, a explicat specialistul, în cadrul unui interviu.