Cum ar putea un singur om din România să pună capăt crizei din Energie: într-o zi s-ar rezolva tot

Cum ar putea un singur om din România să pună capăt crizei din Energie: într-o zi s-ar rezolva tot

Conform unei solicitări lansate de către Alianţa Sindicatelor din Industria Energetică, înțelegem faptul că întreaga criză energetică actuală ar putea fi stopată, dacă s-ar convoca o ședință a CSAT pe această temă și, iar autoritățile cu abilități ar reglementa tarifele la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020.

Președintele României, Klaus Iohannis, are puterea de a convoca Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe tema exploziei de prețuri din Energiei. Dacă s-ar decide adoptarea unor măsuri radicale, cum ar fi r reglementa tarifele la energie şi gaze naturale la valoarea din decembrie 2020, am scăpa imediat de criza energetică. Acest lucru poate fi dedus din mesajul lansat de Alianţa Sindicatelor din Industria Energetică, care exact aceste lucruri le solicită de la cel mai puternic om din stat.

„Vă transmitem scrisoarea deschisă adresată autorităţilor statului de către federaţiile sindicale membre ale Alianţei Sindicatelor din Industrie, prin care acestea îşi exprimă profunda îngrijorare privind modul în care funcţionează piaţa de energie din România. (…)

Explozia preţurilor la energie este explicată de unii politicieni şi analişti în tot felul de moduri, aproape toţi legând-o de creşterea preţurilor la nivel european, dar nu amintesc nimic de creşterile speculative realizate atât de producătorii români cât şi de distribuitorii de energie electrică şi gaz metan”, se menţionează în comunicatul citat.

Experții susțin că vremurile pe care le trăim îngreunează și mai mult viețile, deja modeste, ale românilor de rând.

„Am asistat de-a lungul anilor la falimentarea unor firme româneşti cu tradiţie datorită creşterii preţurilor la energie electrică, agent termic, gaze naturale, lemnul fasonat – cherestele, lemnul de foc, acum urmând pasul doi, sărăcirea şi deposedarea de locuinţe a populaţiei.

Unde se va termina acest proiect ? Care este scopul si finalitatea lui? Concomitent cu sărăcirea populaţiei datorită creşterii nejustificate a acestor preţuri se creează premisele închiderii a zeci de societăţi comerciale cu consecinţele ce decurg din asta (pierderea de locuri de muncă, reducerea veniturilor la bugetul de stat), creându-se astfel o veritabilă criză economico – financiară la care se va adaugă o criză socială profundă! Spre deosebire de UE, noi nu am luat nici un fel de măsuri de înlocuire a capacităţilor de producţie a energiei electrice şi de extracţie a gazelor naturale scoase din uz.

Pentru a da bine la UE, politicienii români au făcut posibile anomalii care deja sunt domeniu de studiu în alte ţări la capitolul „aşa nu”. Astfel, România îşi condamnă consumatorii, cetăţenii şi industria, la sărăcie şi faliment”, se mai spune în comunicat.

Citește și: