În 2021, la început de an, autoritățile anunțau finalizarea trecerii pieței de energie electrică și gaze naturale în piața reglementată. De atunci, și până astăzi, haosul a pus stăpânire pe relația furnizor-consumator. În septembrie 2021 existau 44% din totalul de consumatori casnici de energie fără contracte în piața reglementată. De cealaltă parte, la consumatorii casnici de gaze, procentul era și mai mare. Aproape 57% nu trecuseră în aceeași piață reglementată cu contractele. Ulterior, a început una din cele mai mari crize energetice la nivel european, fiind afectată clar și România. Astăzi sunt orașe, precum Constanța, unde gigacaloria a ajuns să coste 450 de lei, doar pentru consumatorii casnici.
Liberalizarea prețurilor în România, proces finalizat până la începutul lui 2021, a intervenit într-un moment în care Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul de a deveni primul bloc neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050.
Era clar că era nevoie de investiții masive, atât la nivelul blocului european, cât și la nivel local, dar și din partea sectorului privat. „European Green Deal – Sustainable Europe Investment Plan”, planul european de investiții pentru o Europă sustenabilă, prezentat în decembrie 2019, mobiliza investițiile publice și se preciza că va contribui la deblocarea fondurilor private prin intermediul instrumentelor financiare ale UE, în special InvestEU, ceea ce se translata în investiții de cel puțin 1 000 de miliarde EUR.
România a ales să-și liberalizeze întreaga piață de gaze și energie, iar efectele s-au văzut imediat. Din luna septembrie a anului trcut, prețurile au explodat, pe alocuri fiind calculate sume imense.
După declanșarea crizei energetice, la finele lui noiembrie, prețul gigacaloriei a crescut, obligând satfel autoritățile locale să mărească prețurile pentru consuamtorii casnici.
Anul trecut, sub presiunea unei crize generalizate la nivel european, guvernul lua decizia de a acorda subvenții marilor roașe, pentru a putea suporta diferețele de preț la gigacalorie.
Bucureștiul avea dnevoie de cel puțin 90 de miliarde de lei, bani pe care nu i-0a primit. În aceeași situație, se pare, este și orașul de la malul Măriii Negre, Constanța. Aici, Consiliul Local Municipal Constanța a luat o decizie neașteptată în noiembrie anul trecut.
Conform publicației „Ziua de Constanța”, consumatorii casnici plătesc de la 1 ianuarie 2022, 450 de lei, prețul la gigacalorie fiind mărit, față de aceeași perioadă a anului 2020. Cu alte cuvinte, populația din Constanța a ajuns să plătească 450 de lei pentru gigacolorie, în contextul în care înainte plăteau 250 de lei.
Deși guvernul lua decizia de a micșora TVA-ul dela 18 la 5%, diferențele sunt extrem de mari, dacă luăm în calcul acest aspect, deoarece consumatorii persoane juridice vor plăti, comparativ, mult mai puțin față de aceeași perioadă din 2020.
Adică, în decembrie aceștia plăteau 1.337 lei, iar acum, după scăderea TVA-ului, vor plăti 1.180 lei pentru fiecare gigacalorie consumată. Același lucru se întâmplă cu consumatorii casnici și în Timișoara, unde gigacaloria a ajuns în 2022 la 416 lei pe Mega Watt.