Cum intervenea Putin în politica altor țări. Peste 300 de milioane de dolari au ajuns în buzunarele unor politicieni și partide din zeci de țări

de: Anca Lupescu
14 09. 2022

Rusia a cheltuit peste 300 de milioane de dolari, bani care au ajuns la politicieni și partide politice din zeci de țări începând din 2014 și intenționează să cheltuiască și mai mulți bani în anii următori, au declarat marți oficiali americani pentru mass-media, aceasta fiind cea mai recentă acuzație de ingerință rusă în politica externă.

Cum își extinde Rusia influența în zeci de țări

Banii au fost adesea trimiși în mod ascuns către politicieni și partide prin intermediul unor grupuri de reflecție, contracte false, întreprinderi de stat și companii fantomă, au relatat New York Times și alte câteva instituții, citând un oficial anonim și o telegramă neclasificată a Departamentului de Stat.

Într-un caz, oficialii americani au afirmat că ambasadorul rus într-o țară asiatică nespecificată a dat unui candidat la președinție milioane de dolari în numerar.

Unele dintre aceste operațiuni de influență sunt legate de politicianul rus Aleksandr Babakov și de oligarhul Evgheni Prigozhin, ambii acuzați de procurorii federali pentru ingerință în politica americană, se arată în cablograma Departamentului de Stat.

Departamentul de Stat a făcut referire la comentariile de marți ale purtătorului de cuvânt Ned Price, care a calificat eforturile Rusiei de a se amesteca în alegeri drept „un asalt asupra suveranității”.

Rusia se confruntă de ani de zile cu acuzații că intervine în alegerile străine pentru a înclina balanța spre candidații săi preferați.

Rusia plătea ca preferații săi să ajungă la conducere în mai multe țări

Agențiile americane de informații susțin că serviciile de informații ale Rusiei au încercat să o denigreze pe candidata democrată Hillary Clinton, nominalizată în 2016, și să îl promoveze pe candidatul republican Donald Trump, folosind o combinație de campanii în rețelele sociale și eforturi de piratare a e-mailurilor susținătorilor lui Clinton.

În mod similar, FBI a declarat în 2020 că guvernul rus a încercat să îl „denigreze” pe candidatul de atunci Joe Biden, iar procurorii americani au acuzat ofițeri de informații ruși de amestec în alegerile din Franța din 2017.

De asemenea, Rusia a fost acuzată de ani de zile de amestec în alegerile din Ucraina – pe care Putin a încercat să o mențină pe orbita Rusiei -, iar legăturile sale cu liderii unor țări africane precum Sudanul au atras, de asemenea, atenția.

Rapoartele din trecut privind interferența străină în alegeri au afectat relația dintre SUA și Rusia, care se află acum în cel mai prost moment din ultimele decenii din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.