Cum îi învață CIA pe ruși să ofere informații secrete fără să fie prinși de autorități
Statele Unite schimbă abordarea odată ce s-a intrat în a treia lună de război. Astfel, CIA a publicat instrucţiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret folosind un canal criptat către website-ul agenţiei.
CIA schimbă tactica. Instituția SUA le arată rușilor cum să ofere informații secrete fără să aibă probleme
Instituția a lăsat mai multe instrucţiuni, explicate în cel mai mic detaliu, în limba rusă, în trei postări pe reţelele sociale despre. Oficialii explică cum trebuie să fie folosit browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri.
„Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenţia. Cei care vor să dea informații ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate „neprietenoase” faţă de Statele Unite.
„Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial CIA.
CIA trebuie să ia în calcul faptul că nu există nici un fel de garanţie că informaţiile pe care ruşii le transmit vor fi utile. Dar faptul că instituția a căutat o modalitate de a facilita contactul ruşilor motivaţi sugerează că există o gamă largă și variată de informații care vor veni de la oameni interesanți.
„Este un semnal că ei sunt copleşiţi de oameni care încearcă să contacteze serviciile de informaţii americane în moduri nu prea sigure. În zilele noastre, cred că este potrivit să oferim mijloace de contact iniţial care sunt mai sigure decât intrarea într-o ambasadă sau abordarea unui american pe stradă”, a declarat John Sipher, un fost ofiţer CIA
Există posibilitatea ca Rusia să încerce să îi calmeze pe cetățenii care se confruntă cu alte restricţii online şi restrângere a exprimării, cum ar fi interzicerea folosirii cuvântului „război” pentru a descrie atacul Rusiei asupra Ucrainei.
„Cred că (oficialii ruşi) ştiu că, dacă vor elimina o platformă foarte populară, vor exista plângeri în acest sens. Există atât de mulţi utilizatori în Rusia încă dependenţi de aceste platforme, cred că guvernul a ezitat să le retragă şi să creeze mai multă nemulţumire în ţară”, a declarat oficialul Departamentului de Stat