Rusia desfășoară 22 de batalioane aproape de Izium. Ministerul britanic al Apărării, detalii despre mișcările din Ucraina

Rusia desfășoară 22 de batalioane aproape de Izium. Ministerul britanic al Apărării, detalii despre mișcările din Ucraina

Rusia a scos la luptă 22 de grupuri tactice de batalioane în apropiere de Izium, în regiunea Harkov din estul Ucrainei. Trupele de la Kremlin încească sa avanseze în partea nordică a Donbasului.

Oficialii din Marea Britania, noi dat despre războiul din Ucraina. Ce mișcare a făcut Rusia

„În ciuda faptului că s-a luptat să străpungă apărarea ucraineană și să ia avânt, este foarte probabil că Rusia intenționează să avanseze dincolo de Izium pentru a captura orașele Kramatorsk și Severodonestsk. Acest lucru ar consolida controlul militar rusesc asupra Donbasului de nord-est.”, spune ministerul britanic al Apărării.

Pe de altă parte, forțele ruse au început să ia cu asalt oțelăria Azovstal, care mai era ultimul punct de rezistență din Mariupol.

Insistențele rușilor au început după ce civilii au fost evacuați din uzina bombardată. Zeci de supraviețuitori ucraineni au ajuns în sfârșit în siguranță, după zile și nopți lungi de bombardamente constant.

O femeie a spus că atacul a început de îndată ce au fost scoși oamenii din uzina din orașul-port ucrainean.

O alta a vorbit despre frica pe care a simțit-o atunci când clădirea în care se afla a fost lovită de o bombă.

Se crede, totuși, că aproximativ 200 de civili se află încă în oțelărie, a spus primarul Mariupol Vadym Boichenko – și că peste 100.000 rămân în Mariupol în ansamblu.

Fabrica din epoca sovietică devenise un simbol al rezistenței și sfidării ucrainene.

În discursul său video de marți noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, prin asalt, forțele ruse au încălcat acordurile pentru evacuările în siguranță.

„În ciuda eforturilor de a sparge apărarea ucraineană și de a construi un impuls, e foarte probabil ca Rusia să intenționeze să meargă dincolo de Izium pentru a captura orașele Kramatorsk și Severodonețk. Capturarea acestor locații ar consolida controlul militar rusesc asupra Donbasului de nord-est și ar oferi un punct de plecare pentru eforturile lor de a opri forțele ucrainene din regiune”, spun reprezentanții britanici.

În alte evoluții de pe câmpul de luptă, trupele ruse au bombardat o fabrică chimică în orașul de est Avdiivka, omrând cel puțin 10 persoane, a declarat guvernatorul regional Donețk, Pavlo Kyrylenko.

„Rușii știau exact unde să țintească – muncitorii tocmai și-au terminat tura și așteptau un autobuz la o stație care să-i ducă acasă”, a scris Kyrylenko într-o postare pe Telegram, adăugând că mișcarea a fost „o altă crimă cinică a rușilor asupra noastră”.

Citește și:
Etichete: