Cum faci bani în loc să-i dai, de la Lidl, Kaufland sau Mega Image: duci sticle de bere, suc și nu numai, recuperezi o parte din preț

de: Alexandru Puiu
27 09. 2022

Autoritățile române, cu ajutorul lanțurilor de supermarketuri precum Kaufland, Lidl, Penny, Mega Image și alții, se chinuie să implementeze un program național de încurajare a reciclării, încurajând oamenii să ducă sticlele goale înapoi la magazin, pentru niște bani.

În condiții ideale, de la 1 octombrie 2022, în România, ar trebui să poți returna orice ambalaj reciclabil care, prin spălare, poate fi refolosit. În schimbul acestui gest, vei primi niște bani la schimb, 50 de bani, un leu sau poate chiar mai mult, în funcție de sticlă. Am menționat ”în condiții ideale”, deoarece programul respectiv a întâmpinat o serie stufoasă de piedici pe partea de implementare la nivel național.

Ca pe vremea lui Ceaușescu, sticlele goale sunt mai valoroase decât crezi

În viitorul apropiat, românii vor putea să recupereze o parte din banii pe ambalajele reutilizabile. La fel ca ”pe vremuri”, mergi cu sticlele returnabile și primești niște bani la schimb, de la 50 de bani la un leu sau chiar mai mult. Problema de la partea teoretică a ecuației și până la partea practică este că producătorii de la noi nu și-au făcut un obicei din a semnala posibilitatea returnării pe sticle. Nu au făcut-o pentru că această practică a murit în România în urmă cu câteva decenii, dar probabil că lucrurile se vor remedia, cu pași mici.

Tot la capitolul probleme de implementare intră și situația din supermarketuri. Indiferent dacă vorbim de Lidl, Mega Image, Kaufland sau alt lanț mare de magazine, acestea nu dețin mijloacele necesare pentru a colecta ambalaje, nici măcar nu au spațiu. În condiții ideale, ambalajele returnabile ar trebui evidențiate și la raft, un alt proces care va dura.

„Temerea de bază este timpul. Nu există în Europa țară care să fi implementat sistemul SGR în mai puțin de doi ani, chiar 3-4.”, a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului, când a fost întrebat dacă se va respecta termenul de 1 octombrie pentru introducerea acestui program pe meleaguri mioritice. Ca referință, România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul colectare selectivă, cu o rată de reciclare de 11%. Până în 2025, trebuie să ajungem la 55%.