Cum au ajuns autoritățile chineze să-i identifice pe cei care participa la proteste. Unii și-au pus telefonul pe mod avion

de: Anca Lupescu
02 12. 2022

Autoritățile chineze folosesc datele telefoanelor mobile pentru a depista protestatarii care au manifestat împotriva restricțiilor severe ale guvernului Covid în Beijing, potrivit unei înregistrări a unei convorbiri telefonice între un protestatar și poliție, auzită de CNN.

Poliția din China, pe urmele protestatarilor

Sute de demonstranți s-au adunat duminică seară de-a lungul râului Liangma din Beijing, cerând încetarea testelor Covid și a închiderilor neîncetate. Unii au denunțat, de asemenea, cenzura și au cerut mai multe libertăți politice.

Demonstrația s-a încheiat în mare parte pașnic în primele ore ale zilei de luni. Dar unii protestatari au primit de atunci telefoane de la poliție care au întrebat despre participarea lor.

Un protestatar a declarat pentru CNN că a primit miercuri un apel telefonic de la un ofițer de poliție, care a dezvăluit că au fost urmăriți deoarece semnalul telefonului lor mobil a fost înregistrat în apropierea locului protestului.

În China, toți utilizatorii de telefoane mobile sunt obligați prin lege să își înregistreze numele real și numărul național de identificare la furnizorii de telecomunicații.

De asemenea, protestatarului i s-a spus să se prezinte la o secție de poliție pentru interogatoriu și să semneze un proces-verbal scris. Când a întrebat de ce trebuie să se conformeze, interlocutorul i-a spus că este „un ordin al Biroului Municipal de Securitate Publică din Beijing”, potrivit înregistrării.

Autoritățile din China, din ce în ce mai represive

În timp ce în China au loc proteste pentru nemulțumiri locale, actualul val de demonstrații este fără precedent de la mișcarea pro-democrație din Piața Tiananmen din 1989. De la venirea la putere a liderului chinez Xi Jinping în 2012, Partidul Comunist și-a întărit controlul asupra tuturor aspectelor vieții, a lansat o represiune de amploare împotriva disidenței și a construit un stat de supraveghere de înaltă tehnologie.

Aparatul de securitate al Chinei a acționat rapid în această săptămână pentru a înăbuși protestele în masă care au cuprins țara, menținând o prezență polițienească intensă în locurile unde mulțimile s-au adunat în weekend sau plănuiau să o facă.

În Shanghai, unde au avut loc unele dintre cele mai îndrăznețe proteste, cu mulțimi care au cerut înlăturarea lui Xi în două nopți consecutive, poliția a căutat pe străzi și în metrou în telefoanele mobile ale locuitorilor, în căutarea rețelelor private virtuale (VPN) care pot fi folosite pentru a ocoli firewall-ul de internet al Chinei, sau a aplicațiilor precum Twitter și Telegram, care, deși sunt interzise în țară, au fost folosite de protestatari.