02 dec. 2022 | 19:02

Protestele din China au succes. Ce recunoaște președintele Xi Jinping despre Omicron

ULTIMA ORĂ
Protestele din China au succes. Ce recunoaște președintele Xi Jinping despre Omicron

Unul dintre cei mai importanți oficiali chinezi din domeniul răspunsului la pandemii a declarat că țara intră într-o „nouă etapă și misiune”, în cel mai recent indiciu al schimbării abordării guvernului după protestele în masă împotriva politicii sale „zero-Covid”.

Autoritățile chineze își schimbă poziția privind politica zero-covid

Update 2 decembrie, ora 18.58. După protestele violente, președintele chinez Xi Jinping recunoaște că varianta Omicron a coronavirusului permite „mai multă flexibilitate în restricţii”. Potrivit liderului RPC, revoltele se explică prin „saturaţia” pe care chinezii o manifestă după trei ani de pandemie şi de restricţii severe.

Încercând să tempereze aceste manifestații, autorităţile locale chineze din diferite regiuni şi oraşe au început să relaxeze măsurile de lockdown. Xi Jinping a remarcat faptul că varianta dominantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în China este Omicron, „mai puţin letală, ceea ce face posibilă mai multă flexibilitate în restricţii”.

Știrea inițială: Sun Chunlan, vicepremierul Chinei, a făcut miercuri aceste comentarii în fața oficialilor din domeniul sănătății naționale, potrivit presei de stat Xinhau. Declarațiile au venit în timp ce mai multe regiuni, inclusiv Shanghai, au început să ridice restricțiile, în ciuda numărului încă ridicat de cazuri.

„Odată cu scăderea patogenității variantei Omicron, cu creșterea ratei de vaccinare și cu acumularea experienței de control și prevenire a focarelor, limitarea pandemiei în China se confruntă cu o nouă etapă și o nouă misiune”, ar fi declarat Sun.

Sun a participat la o masă rotundă de experți în domeniul sănătății, care, potrivit Xinhua, au lăudat eforturile Chinei înainte de a oferi sugestii privind „îmbunătățirea” măsurilor actuale.

Sun a declarat că China a adoptat o „abordare mai umană” în ceea ce privește răspunsurile sale la epidemii. La fel ca și oficialii din domeniul sănătății care s-au adresat marți țării, ea nu s-a referit la politica „dinamică zero-Covid” în mod nominal, ci a pus accentul pe vaccinări și alte măsuri.

Oficialii chinezi au vorbit despre gravitatea mai mică a variantei Omicron

Abia în ultimele zile, oficialii chinezi au început să sublinieze gravitatea mai mică a variantei Omicron a Covid-19. Mass-media de stat a început, de asemenea, să publice asigurări că publicul nu ar trebui să intre în panică din cauza Omicron.

Schimbarea de ton vine în paralel cu o nouă campanie de vaccinare destinată persoanelor în vârstă, anunțată marți. Mai mult de 90% din populația Chinei a primit cel puțin două doze de vaccin, dar rata scade brusc în rândul demograficilor în vârstă, în special a celor de peste 80 de ani.

Într-o nouă posibilă relaxare potențială a restricțiilor, China ar putea permite în curând ca unele persoane care au fost testate pozitiv la Covid să intre în carantină la domiciliu.

Nu tuturor cazurilor pozitive li se va permite să stea în carantină la domiciliu necondiționat, dar femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu boli de bază se vor califica pentru a se izola acasă.

Contactelor apropiate ale cazurilor li se va permite, de asemenea, să se izoleze la domiciliu dacă mediul lor familial îndeplinește anumite condiții.