Criza imobiliară din România, în contextul pieței europene: cât de ieftine sunt apartamentele noastre, de fapt

de: Alexandru Puiu
11 07. 2022

La nivel european, din cauza inflației, a crizei energetice și prețurilor explozive la carburant, au crescut și prețurile locuințelor. În mod previzibil, scumpirile nu sunt la fel peste tot. Din acest motiv, merită să ai în vedere cât de ieftine sunt apartamentele din România, de fapt.

Oficiul European de Statistică – Eurostat a publicat cel mai recent raport referitor la prețul locuințelor din zona euro și din țările care fac partea din Uniunea Europeană. Pornind de la această referință, s-a ajuns la concluzia că, în primul trimestru din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea generală a fost 9,8% în zona euro și 10,5% în UE.

Dincolo de trendul general, însă, partea un pic șocantă este că cele mai reduse creșteri s-au înregistrat în Cipru, Finlanda, Italia și România. Practic, deși s-au scumpit locuințele și pe meleaguri mioritice, acestea sunt semnificativ mai mici față de alte țări din Europa.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

Trendul la nivel european din piața imobiliară este îngrijorător. Speculațiile legate de o nouă bulă imobiliară au fost amplificate din cauza faptul că această creștere detaliată mai sus în zona euro este cea mai mare scumpire anuală din 2005 și până în prezent. Este important de reținut că situația, de fapt, ar putea fi fără precedent, dar doar din 2005 a început colectarea acestor date. În interiorul Uniunii Europene, aceasta a fost cea mai mare scumpire de la un an al altul din 2006 și până în prezent.

Raportul precedent al Eurostat, pentru ultimul trimestru din 2021 față de ultimul trimestru din 2020 a ilustrat scumpiri similare cu cele definite mai sus, dar un pic mai mici, 9,4% în zona euro și 10,1% în UE.

Dacă ești curios cum arată situația pe țări, toate statele membre UE au raportat creșteri în primul trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Punctual, cel mai important avans s-a putut observat în Cehia (24,7%), urmată de Estonia (21%) și Ungaria (20,6%). La polul opus, cele mai reduse creșteri au fost înregistrate în Cipru (1,1%), Finlanda (4,3%), Italia (4,6%), Belgia și România (ambele cu 6,4%). Din trimestrul patru din 2021, până în trimestrul 1 din 2022, pe parcursul a trei luni, creșterea prețurilor la locuințe a fost de 1,7% în zona euro și 2,1% în UE.