Crimele din Ucraina, investigate de justiția germană. Ce riscă Rusia

de: Emanuela Pana
08 03. 2022

Justiția germană a lansat o anchetă cu privire la eventualele „crime de război“ produse de Rusia în Ucraina, a anunțat marți o sursă judiciară. Ancheta are ca scop, potrivit unor declaraţii de presă ale ministrului german al Justiţiei, Marco Buschmann, „să colecteze şi să securizeze toate probele“ în vederea unor eventuale urmăriri. Mai multe detalii, în continuare.

Crimele din Ucraina, investigate de justiția germană

Parchetul General german a lansat o anchetă referitoare la eventuale crime de război comise de armata rusă în Ucraina, de la începutul invaziei în țara vecină pro-europeană pe 24 februarie, a anunţă marţi o sursă judiciară, relatează AFP, citată de news.ro.

Sursa judiciară a confirmat AFP deschiderea unei anchete cu scopul de a „colecta și securiza toate probele“, potrivit unor declaraţii de presă ale ministrului german al Justiţiei, Marco Buschmann.

„Eventuale încălcări ale dreptului penal internţaional este necesar să continue în mod consecvent“, a spus Marco Buschmann într-un interviu acordat Passauer Neue Presse.

Potrivit acestuia, miniștrii Justiţiei din Uniunea Europeană (UE) au convenit, de asemenea, proceduri în vederea documentării unor posibile crime de război în țara condusă de Volodimir Zelenski.

Citește și: Tribunalul de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina. Ce anunț au făcut judecătorii

Ce riscă țara condusă de Vladimir Putin

După cum aminteam și mai sus, ancheta lansată de parchetul federal german, însărcinat cu dosare sensibile, denumită „structurală“, vizează să colecteze documente şi mărturii cu privire la atrocităţile din Ucraina.

Reamintim că, în urmă cu câteva zile, Curtea Penală Internţaională (CPI) de la Haga s-a sesizat cu privire la suspiciuni similare și anchetează, de săptămâna trecută, cu privire la acuzații de crime împotriva umanităţii şi genocid.

Totodată, o rezoluție care solicită crearea unei comisii de anchetă internaţională cu privire la încălcările drepturilor omului şi a dreptului umanitar în Ucraina a fost aprobată vineri, 4 martie, de Consiliul ONU pentru drepturile omului, cu o majoritate covârșitoare, în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Ucraina acuză Rusia că a pretins în mod fals că au avut loc „acte de genocid“ în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, ca pretext pentru a implementa ulterior o „operațiune militară specială“ împotriva Ucrainei.

Reamintim că Rusia a inavadat Ucraina pe data de 24 februarie, purtând și în prezent un război sângeros pe întregul teritoriu ucrainean.