07 mart. 2022 | 12:00

Rusia, acuzată de genocid pentru crimele din Ucraina. Reprezentanții ruși nu s-au prezentat la tribunal

ULTIMA ORĂ
Rusia, acuzată de genocid pentru crimele din Ucraina. Reprezentanții ruși nu s-au prezentat la tribunal

Rusia a fost înștiințată de Curtea Internațională de Justiție că este acuzată de genocid, cerându-i-se să se supună eventualelor ordonanțe ale Curții. Totodată, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat că sunt strânse dovezi privind presupusele crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Când vor avea loc primele audieri în dosar, afli în rândurile de mai jos.

Rusia, acuzată de genocid pentru crimele din Ucraina

UPDATE 12:00 – Au început audierile 

Ucraina a lansat o acțiune legală pentru a opri invazia rusă la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. În aceste momente au loc audierile. Însă un rând de locuri rezervate delegației ruse era gol în momentul deschiderii ședinței, după ce ambasadorul Rusiei în Olanda a declarat că guvernul său nu intenționează să participe. De altfel, unul dintre avocații Rusiei a demisionat.

Reprezentanții Ucrainei prezintă pledoaria, iar în urma prezentării cazului se vor lua câteva decizii. Procedura se va face fără reprezentanții Rusiei.

UPDATE 7 martie: Curtea Internațională de Justiție (CIJ) începe două zile de audieri în dosarul în care Rusia este acuzată de genocid

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) începe două zile de audieri cu privire plângerea Ucrainei împotriva Rusiei, pe care o acuză de genocid. Totodată, Curtea Penală Internațională (CPI) investighează acuzații de crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Audierile CIJ din zilele de 7 și 8 martie vor stabili dacă vor fi dispuse „măsuri provizorii“ în procesul intentat de Ucraina împotriva Rusiei, pentru a opri acțiunile militare ale Moscovei în țara vecină.

Curtea Internațională de Justiție, curtea ONU care soluționează litigii între state cu sediul la Haga, a spus într-o declarație anterioară că a trimis Rusiei o comunicare urgentă pentru a se pregăti în cazul în care va dispune măsuri provizorii sau măsuri imediate pentru a proteja Ucraina, țara reclamantă.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga va organiza audiențe publice cu privire la acuzațiile de genocid lansate de Ucraina împotriva Rusiei, începând de săptămâna viitoare.

Instituția a informat marți că în primele două zile ale săptămânii viitoare, respectiv 7 și 8 martie, sunt programate audieri publice cu privire la „cazul Ucraina versus Federația Rusă, privind acuzațiile de genocid, conform Convenției pentru prevenirea și pedepsirea acestor crime“, relatează BBC.

Audierile se vor desfășura la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții, și vor fi dedicate cererii Ucrainei de indicare a măsurilor provizorii. În cererea sa pentru inițierea unor proceduri împotriva Rusiei, Ucraina a spus că Rusia a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid“ în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, adăugând totodată că țara condusă de Putin a declarat și implementat ulterior o „operațiune militară specială“ împotriva Ucrainei, potrivit un comunicat de presă anterior al CIJ.

Astfel, Curtea Internațională de Justiție avertizează Rusia, printr-un comunicat transmis marți seară, că este acuzată de genocid, cerându-i acesteia să se supună eventualelor ordonanțe ale Curții, care este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite.

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua a opta: Rusia cucerește primul oraș important de la începutul invaziei. Explozii puternice în Kiev

Când au loc primele audieri

De precizat că Rusia face și ea parte din Consiliul de Securitate al ONU, însă mai multe voci cer eliminarea ei din structură după ce a declanșat sângerosul războiul asupra Ucrainei, pe 24 februarie.

Ucraina, care a primit o copie a înștiințării Curții ONU, a deschis speța pe 26 februarie, iar Rusia este obligată să „acţioneze astfel încât orice ordonanţă a Curţii să poată avea efectele scontate“, se mai arată în comunicat.

Primele audieri în dosarul în care Rusia este acuzată de genocid vor avea loc pe 7 și 8 martie.

Menționăm că România s-a alăturat altor 37 de state, printre care Marea Britanie și Franța, și a sesizat Curtea Penală Internațională de la Haga pentru a investiga presupusele crime de război, crime împotriva umanității și acte de genocid comise de Rusia în Ucraina, conform anunțului făcut miercuri de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.