Tribunalul de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina. Ce anunț au făcut judecătorii

Tribunalul de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina. Ce anunț au făcut judecătorii

Tribunalul de la Haga va începe în curând audierile în dosarul deschis de Ucraina împotriva Rusiei pentru acuzații de genocid. În cererea sa de inițiere a procedurii împotriva țării lui Putin, Ucraina acuză Rusia că a pretins în mod fals că au avut loc „acte de genocid“ în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, ca pretext pentru a implementa ulterior o „operațiune militară specială“ împotriva Ucrainei. Mai multe detalii, în rândurile următoare.

Tribunalul de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina

Tribunalul Internațional de la Haga se implică în războiul Rusia-Ucraina, anunțând că va organiza audieri publice începând de luni, săptămâna viitoare, referitoare la acuzațiile de genocid în Ucraina, potrivit CNN.

Instituția a transmis astăzi că luni și marți, săptămâna viitoare, vor avea loc audieri publice cu privire la „cazul privind acuzațiile de genocid conform Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid (Ucraina împotriva Federației Ruse“.

Ucraina a spus, în cererea sa de inițiere a procedurii împotriva Rusiei, că țara condusă de Vladimir Putin a „pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid“ în regiunile separatiste Lugansk și Donețk, cu scopul de a implementa ulterior o „operațiune militară specială“ împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat de presă anterior al Tribunalului.

Țara invadată de Rusia neagă aceste afirmații în cererea sa și acuză Moscova că „planifică acte de genocid“ în Ucraina.

Citește și: Moldova se teme că va fi „sufocată“ de refugiați ucraineni: „Există anxietate și un grad de teamă în rândul populației“

Ce anunț au făcut judecătorii

Audierile, care vor avea loc la Palatul Păcii din Haga, sediul Curții, vor fi dedicate cererii Ucrainei de indicare a măsurilor provizorii, se mai arată în comunicat.

Președintele Tribunalul Internațional de la Haga, judecătorul Joan E. Donoghue, a trimis în acest sens  „o comunicare urgentă“ ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Iată ce se spunea în comunicarea Tribunalului: „Am onoarea să mă refer la Cererea de indicare a măsurilor provizorii depusă în cadrul procedurii inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la 26 februarie 2022. Acționând în conformitate cu articolul 74, alineatul 4, din Regulamentul Curții, prin prezenta atrag atenția Federației Ruse asupra necesității de a acționa astfel încât să permită oricărei ordonanțe pe care Curtea o poate pronunța cu privire la cererea de măsuri provizorii să-și producă efectele“. 

De precizat că Tribunalul Internațional de la Haga a anunțat marți că audierile de săptămâna viitoare vor avea loc într-un format hibrid, motivul fiind pandemia de COVID.

Citește și: