Creșterea prețurilor i-a făcut să își vândă verighetele și să ia bani cu camătă: „Oamenii se află în situații din ce în ce mai disperate și mai nesigure”

de: Dumitrescu Andrei
15 11. 2022

Criza creșterii prețurilor a devenit atât de pregnantă în Marea Britanie, încât unii oameni au fost nevoiți să își vândă verighetele pentru a putea plăti factura la curent sau au rupt bucăți din podea pentru a avea cu ce face focul.

Cercetătorii au analizat cât de mult sunt împinse persoanele cele mai afectate de criza costului vieții și au catalogat sistemul de ajutoare sociale drept un „recuperator de datorii” care înrăutățește situația.

În cadrul a 40 de interviuri aprofundate cu locuitorii din Leeds aflați în sărăcie, o femeie a declarat: „Mi-am vândut verigheta și inelul de logodnă doar ca să pot plați factura”.

Un bărbat a spus: „Pentru a fierbe ceainicul, am tras scândurile de pe podea în casă și plinte de pe perete și le-am ars într-un foc deschis pentru a fierbe ceainicul”.

O altă femeie a spus: „Am mai fost în tomberoane înainte pentru a încerca să mă hrănesc. Este oribil. Este cel mai groaznic sentiment din toate timpurile”.

Oamenii se află în situații din ce în ce mai disperate

Studiul universitar a arătat cu degetul în parte spre „deducerile” din Universal Credit – care a redus beneficiile a 2,1 milioane de solicitanți cu 62 de lire sterline pe lună, în medie, pentru a plăti datoriile.

Aproape jumătate din deduceri sunt destinate rambursării „avansurilor”, pe care mulți le iau pentru a depăși cele cinci săptămâni de așteptare a primei plăți.

Potrivit raportului, aceste plăți au „un efect puternic asupra finanțelor gospodăriilor, mulți participanți apelând la creditori informali, la furnizori cu dobânzi mari sau la cămătari pentru a acoperi diferența”.

Daniel Edmiston, profesor asociat de sociologie și politică socială la Universitatea din Leeds, coautor al raportului, a declarat pentru Mirror: „Nu am mai văzut acest tip și gravitate a sărăciei în Marea Britanie de zeci de ani. Oamenii se află în situații din ce în ce mai disperate și mai nesigure”.

Raportul este primul pas al unui studiu pe termen lung privind persoanele aflate în sărăcie profundă, dintre care unele au probleme de sănătate mintală.

Interviurile au avut loc între mai și septembrie, înainte de ultima creștere a facturilor.

Mai mult de 30 dintre participanți aveau o formă de împrumut, card de credit, datorii sau arierate.

Unii au apelat la cămătari, în timp ce alții au renunțat la mâncare sau electricitate pentru a se „raționaliza”.

Unul dintre cei intervievați a declarat pentru studiu: „Am fost în șomaj și banii pe care îi primeai înapoi nu erau suficienți. Am luat bani de la împrumuturi de pe stradă… și este exorbitant cât plătesc înapoi.”

Acest lucru vine în contextul în care Rishi Sunak, premierul britanic, se pare că va ceda presiunilor și va crește beneficiile în conformitate cu inflația de 10,1% în aprilie – cu un anunț așteptat în Declarația de toamnă de joi.

Departamentul pentru Muncă și Pensii a subliniat că deducerile maxime au fost reduse de două ori în ultimii ani după o reacție de respingere, iar timpul de rambursare a acestora a fost dublat.

Firmele de energie au fost, de asemenea, blocate să ia deduceri din Universal Credit, a adăugat DWP.

„Solicitanții pot contacta DWP pentru a discuta despre deduceri dacă se confruntă cu dificultăți financiare”, a declarat un purtător de cuvânt.

„Dar recunoaștem că oamenii se luptă cu prețurile în creștere, motiv pentru care protejăm milioane de familii dintre cele mai vulnerabile cu un sprijin de cel puțin 1.200 de lire sterline, inclusiv oferind tuturor gospodăriilor 400 de lire sterline pentru costurile cu energia”.

Bătrânii sunt cei mai loviți de creșterea facturilor

Persoanele în vârstă se vor confrunta în această iarnă cu cea mai mare presiune asupra veniturilor din cauza creșterii costurilor energiei, însă tinerii vor avea cele mai mari dificultăți în a-și plăti facturile, avertizează un raport publicat marți.

Auditul intergenerațional al Fundației Resolution spune că se așteaptă ca persoanele de peste 75 de ani să cheltuiască 8% din venitul total al gospodăriei lor pentru facturi, deoarece este mai probabil ca acestea să locuiască în case mai mari.

Dar generațiile mai tinere, care au fost marcate de ani de creștere salarială blocată și de costuri ridicate ale locuințelor, vor avea cele mai mari dificultăți, deoarece au de patru ori mai multe șanse de a folosi contoare cu plata anticipată și sunt mai puțin susceptibile de a avea active și economii.

Gospodăriile de vârstă mijlocie – cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani – vor înregistra cele mai mari creșteri, facturile anuale tipice la energie crescând cu peste 1 000 de lire sterline față de nivelurile de dinainte de criză, ajungând la 2 200-2 400 de lire sterline.

Molly Broome, de la Resolution Foundation, a declarat: „Toate generațiile se confruntă cu dificultăți din cauza crizei tot mai mari a costului vieții – dar generații diferite o resimt în moduri foarte diferite.

Facturile la energie vor crește cu peste 80% în această iarnă, comparativ cu nivelurile de dinaintea crizei.

Persoanele de vârstă mijlocie se vor confrunta cu cele mai mari creșteri ale facturilor, iar generațiile mai în vârstă vor avea parte de cea mai mare presiune asupra veniturilor lor din cauza locuințelor mai mari și mai puțin eficiente din punct de vedere energetic.”