02 nov. 2022 | 11:35

Majoritatea românilor, în criză financiară: cât de grea a devenit achitarea facturilor la energie, ce se întâmplă la iarnă

ACTUALITATE
Majoritatea românilor, în criză financiară: cât de grea a devenit achitarea facturilor la energie, ce se întâmplă la iarnă

În cazul în care vroiai să atașezi niște cifre exacte crizei financiare din România, este suficient să arunci o privire pe numărul românilor care întâmpină dificultăți majore în a-și achita facturile la utilități, la energie electrică și gaze naturale.

Reveal Marketing Research a realizat un studiu printre români pentru a înțelege mai bine dificultățile financiare cu care se confruntă în această perioadă. În urma efortului statistic, au ajuns la concluzia că peste jumătate dintre români, aproximativ 58%, sunt de părere că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilități în iarna iminentă. Procentul este chiar mai ridicat în rândul tinerilor între 25 și 34 de ani, aproximativ 64%.

Cât de grave sunt scumpirile din piața de energie

Jumătate dintre participanții la studiu sunt îngrijorați în mod autentic de faptul că nu vor reuși să-și încălzească locuința. Acestora li se adaugă și cei racordați la rețeaua de termoficare, oameni care, în proporție de 48%, se așteaptă la întreruperi cu furnizarea agentului termic din cauza infrastructurii vechi.

„Creşterea preţurilor este cea mai mare îngrijorare a românilor la acest sfârşit de an. Scumpirile îi îngrijorează pe români mai mult decât alte nelinişti din cadrul societăţii. 40% dintre români declară că valoarea facturii pentru energia electrică sau gazele naturale este cel mai mare motiv de nelinişte pentru perioada următoare, iar 25% se declară îngrijoraţi de creşterea preţurilor pentru articolele de bază.

Pe de cealaltă parte, doar 13% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi de extinderea conflictului de la graniţele României, 10% de nivelul corupţiei din ţară, iar cei mai puţini, 5%, mai sunt îngrijoraţi de un nou val al pandemiei Covid-19”, se arată într-un comunicat al companiei Reveal Marketing Research, care a realizat studiul.

În privința comportamentelor de consum, 58% dintre români sunt convinși că temperatura va fi mai mică în iarna această față de anii trecuți. Aproximativ 32% dintre intervievați iau în calcul deconectarea de la serviciul public de termoficare și jumătate dintre participanții la analiză afirmă că vor folosi mai multe metode pentru încălzirea locuinței.

Cele mai triste aspecte sunt însă altele și țin de atitudinea generală. Doar 18% dintre români sunt optimiști vizavi de urmează să se întâmple cu nivelul de trai în această iarnă, 43% sunt pesimiști. Cei mai pesimiști sunt cei cu vârste între 45 și 55 de ani, aproximativ 52%. Românii fac economie, 55% dintre ei insistă asupra faptului că au renunţat să mai cumpere produse care nu sunt esenţiale, iar trendul ia amploare în cazul persoanelor de peste 65 de ani (65%). 18% declară că şi-au reînnoit contractul cu furnizorul de energie sau gaze naturale pentru a obţine un preţ mai bun, iar 13% că au schimbat chiar furnizorul. Doar 22% dintre români declară că nu au luat până în prezent măsuri pentru a se pregăti pentru iarna care urmează, conform Reveal Marketing Research, citat de Economica.net.

Alte statistici interesante poți vedea mai jos:

  • 48% dintre români plănuiesc să reducă consumul de energie
  • 42% dintre români vor să se îmbrace mai gros în casă pentru a face economie
  • 29% dintre români vor opri încălzirea în camerele neutilizate și vor folosi apa caldă la temperatură mai mică.
  • 43% dintre români consideră centrala pe gaz ca fiind ce mai ieftină soluție de încălzire.
  • 58% dintre români plănuiesc să renunțe la centrala termică electrică
  • 17% dintre români beneficiază de ajutorul de la stat pentru încălzire, chiar dacă peste jumătate dintre români sunt de părere că este insuficient

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele