09 nov. 2022 | 10:13

Inconștiența românilor, în cifre exacte: degeaba este criză economică, iar datoriile sunt la nivel record

ACTUALITATE
Inconștiența românilor, în cifre exacte: degeaba este criză economică, iar datoriile sunt la nivel record

Europa trece printr-o criză economică cu consecințe devastatoare. Inflația este la un nivel record, iar prețurile la energie și carburant trag după ele scumpiri la foarte multe produse și servicii. Din păcate, românii pare semnificativ mai inconștienți când vine vorba de acest subiect.

Afinitatea oamenilor pentru comerțul cu amănuntul este o oglindă foarte bună a situației economice dintr-o țară. Cu cât se cheltuie mai mult, cu atât oameni o duc mai bine, în teorie. În practică, românii o duc prost și ar trebui să fie cam de zece ori mai precauți când vine vorba de achiziții, dar pur și simplu nu au această abilitate. Din acest motiv, sunt cu multe peste media din Europa în materie de cheltuieli, chiar dacă sunt cu mult sub medie în materie de finanțe.

Ce spun cumpărăturile despre români

Volumul comerțului cu amănuntul în luna septembrie a acestui an, pe teritoriul Uniunii Europene, a scăzut cu 0,3%, comparativ cu aceeași lună din 2021. În întreaga zonă euro, declinul a fost de 0,6%, conform datelor agregate de Eurostat. Partea ciudată este că în România, unde lucrurile merg jalnic din prisma inflației și a scumpirilor, vânzările au crescut în rândul românilor cu 2,4%.

În țări foarte dezvoltate, precum Danemarca (-6,3%), Irlanda (-6,8%) și Estonia (-5,9%), vânzările cu amănuntul au scăzut cu procentele menționate. Creșteri mai mici sau mai mari s-au înregistrat în Slovenia (23,9%), Polonia (8,4%), Malta (7,4%), Cipru (3,9%), Luxemburg (3,2%), Ungaria (3,1%) şi România (2,4%). Vorbim de statistici comparative pentru septembrie 2022, în comparație cu septembrie 2021, cu mențiunea că nu există aceste informații chiar pentru toate țările UE.

Dacă facem o comparație între lunile august și septembrie 2022, volumul comerțului cu amănuntul a crescut în Austria (3,9%), Malta (1,7%) şi Polonia (1,4%) și a scăzut în Slovenia (minus 3,7%), Irlanda şi Portugalia (ambele cu minus 2%), respectiv Slovacia (minus 1,3%). În mod surprinzător, până și în România a scăzut din august în septembrie, cu aproximativ 0,8%.

Un lucru este însă sigur, situația financiară pe teritoriul Uniunii Europene este în scădere, având în vedere că vânzările de alimente, băuturi și produse cu tutun au scăzut cu aproximativ 2%. În același timp, vânzările de combustibil au crescut cu 4,8% între cele două luni de referință, o reflexie a faptului că, în septembrie 2021, pandemia încă mai avea un impact asupra călătoriilor. Vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 0,1%, conform Economica.net.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele