”Creșterea imediată a salariului minim” în România, o posibilitate reală: vine la Bruxelles, s-a întâmplat deja în Germania
Autoritățile de la Bruxelles au bătut în cuie particularitățile salariului minim la nivel european. Chiar dacă acel venit va varia de la o țară la alta, scopul său este să asigure un trai decent, chestie care nu se întâmplă în România în cazul celor 1,5 milioane de români vizați de schimbare.
CNS Cartel Alfa au făcut apel la autoritățile române să aplice imediat creșterea salariului minim în România, având în vedere prevederile stabilite la nivelul Uniunii Europene și aplicate deja în Germania. Aparent, gestul sindicatelor este de fapt o aliniere la o practică europeană și vizează, în final, combaterea crizei costurilor de trai, potrivit unui comunicat al organizației.
Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie în România
„Urmaţi exemplul Germaniei şi creşteţi salariul minim acum. Directiva privind salariul minim şi negocierile colective a primit ieri aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani şi o campanie lungă a sindicatelor. România, la fel ca toate statele membre, trebuie acum să ia măsuri pentru a avea legi şi practici în vigoare la timp astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei”, susţin sindicaliştii, scrie Agerpres.
Anunțul a venit în contextul în care, după cum spun oficialii Cartel Alfa, Directiva legată de salariul minim a fost adoptată în forma definitivă la întâlnirea miniștrilor de finanțe din cadrul Consiliului Europei, în această săptămână. „Confederaţia Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, prin creşterea salariilor. Germania s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie (60% din salariul median naţional), precum şi sub 50% din salariul mediu”, se menţionează în comunicat.
„La nivel naţional, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai şi este nevoie de creşteri rapide şi susţinute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor”, se precizează în document.