29 sept. 2022 | 09:29

Majorarea salariului minim pe economie în România vine de la Bruxelles: anunțul așteptat de milioane de români

ACTUALITATE
Majorarea salariului minim pe economie în România vine de la Bruxelles: anunțul așteptat de milioane de români

Aproximativ 1,5 milioane de români și familiile lor se chinuie să supraviețuiască din salariul minim pe economie, aceasta este realitatea din România, iar Comisia Europeană vrea să schimbe acest venit infim.

După ce, în urmă cu câteva săptămâni, s-a votat salariul minim pe economie la nivel european, Comisia Europeană vine cu recomandări suplimentare legate de venitul minim adecvat pentru supraviețuirea în condiții civilizate. Practic, se încearcă reducerea gradului de sărăcie și eliminarea excluziunii sociale pe bătrânul continent. De asemenea, se dorește integrarea pe piața muncii a persoanelor care pot lucra.

Comisia Europeană vrea să rezolve problema salariului minim

„Sistemele de protecţie socială contribuie la reducerea inegalităţilor şi a diferenţelor sociale. Ele asigură o viaţă demnă pentru cei care nu pot munci, iar pe cei care pot îi încurajează să revină în câmpul muncii. Într-o perioadă în care mulţi oameni au dificultăţi în a face faţă cheltuielilor de zi cu zi, va fi important ca, în această toamnă, statele membre să îşi modernizeze plasele de siguranţă socială, prin adoptarea unei abordări bazate pe incluziune activă, pentru a veni în sprijinul celor care au cea mai mare nevoie de ajutor.

Acesta este modul în care putem combate sărăcia şi excluziunea socială şi ajuta un număr mai mare de persoane să îşi găsească un loc de muncă în această perioadă dificilă”, a declarat Valdis Dombrovskis (foto), vicepreşedinte executiv din cadrul Comisiei Europene pentru o economie în serviciul cetăţenilor.

Pentru a înțelege răspândirea problemelor financiare grave în Europa, nu doar la nivelul Europei, Nicolas Schmit – comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale a venit cu câteva mențiuni suplimentare.

„Sistemele de venit minim există în toate statele membre, însă din analiza efectuată rezultă că ele nu sunt întotdeauna adecvate, nu includ toate persoanele aflate în dificultate sau nu le motivează să se întoarcă pe piaţa forţei de muncă. În contextul creşterii costurilor de trai şi al incertitudinii, trebuie să ne asigurăm că plasele noastre de siguranţă sunt la înălţimea acestei provocări. Trebuie să acordăm o atenţie deosebită reintegrării tinerilor pe piaţa forţei de muncă inclusiv prin sprijin pentru venit, astfel încât aceştia să nu fie blocaţi într-un cerc vicios al excluziunii”, a precizat Nicolas Schmit.

Ca referință, la momentul actual, una din cinci persoane este expusă riscului de sărăcie și de excluziune socială, în Europa. Rămâne ca autoritățile române să transpună în legislația locală recomandările venite de la Bruxelles.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele