Cresc ratele la bancă pentru 500.000 de români: dacă ai semnat acest document, ești și tu pe lista neagră

de: Mădălina Bahrim
26 09. 2022

Ratele a sute de mii de români urmează să explodeze, la propriu, în perioada imediat următoare. Vom vedea, în rândurile de mai jos, cine sunt cei afectați, ce greșeală majoră au făcut și care vor fi costurile pe care le vor avea de suportat.

În primul rand, pentru a înțelege ceea ce urmează să punctăm, trebuie să abordăm câteva elemente de context. Astfel, amintim că în ultimele luni, pe fondul creșterii agresive a ROBOR, mulți români au optat pentru a le fi schimbat indicele de calcul pentru dobânzi cu IRCC.

IRCC se aplică deja de la sine creditelor noi, contractate după luna mai a anului 2019, dar și românii ce au credite mai vechi, de exemplu din 2010 pot să treacă de la ROBOR la IRCC, printr-o cerere către bancă sau o cerere de refinanțare. Mulți exact asta au și făcut! Speriați că ROBOR sare de pragul de 8% și cu rate deja foarte mult crescute, dat fiind că la începutul anului indicele era de aproximativ 3%, oamenii au făcut trecerea la IRCC.

Doar că această decizie a fost una salvatoare doar pe termen scurt, așa cum anunțau încă de atunci numeroși analiști economici, printre care și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Cu toții spuneau că IRCC e o variantă temporară, dar care riscă să depășească valoarea ROBOR, atunci când inflația va începe să scadă. Iată ce spunea Mugur Isărescu în luna mai:

„S-ar putea ca atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă. Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR”.

Se întâmplă în mai puțin de 7 zile! E oficial, nu e doar un avertisment

Previziunile se împlinesc acum! Nu a fost nevoie să așteptăm prea mult pentru a vedea materializarea acestor scenarii.

Conform celor mai recente date lansate de Banca Națională a României, aproximativ 450.000 de români (persoane fizice) ce au credite influențate de IRCC trebuie să se pregătească de o creștere explozivă a acestuia.

Estimările băncii noastre centrale arată că IRC va crește de la 2,65% cât este în prezent, până la 4,08%, la finele acestei săptămâni. Să nu uităm că la acesta se adaugă marja băncii cuprinsă între 2% şi 3%.

„Conform informaţiilor oferite de BNR, circa 450.000 de români vor plăti rate mai mari de săptămâna viitoare. Cifra înglobează şi pe cei 13.752 de români care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele Prima Casă, din momentul în care ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%”, notează sursa citată.

Acestea fiind spuse, după cum punctam încă din titlul articolului, dacă ai semnat documentul de trecere de la ROBOR la IRCC, ai câștigat doar câteva luni de rate mai mici, asta în situația în care ai prins o perioadă atât de extinsă și n-ai făcut cererea de curând. În schimb, ți-ai asumat aceste creșteri ale dobânzilor, ce pe mulți dintre români îi vor împovăra financiar.