19 sept. 2022 | 11:37

Ce trebuie să știi înainte să-ți cumperi o locuință în România, să faci un credit ipotecar: cum calculezi ce îți permiți, de fapt

ACTUALITATE
Ce trebuie să știi înainte să-ți cumperi o locuință în România, să faci un credit ipotecar: cum calculezi ce îți permiți, de fapt

În România, este foarte ușor să-ți faci un credit ipotecar să-ți iei o locuință. Din păcate, indiferent cât de generoase sunt băncile, trebuie să ai în vedere câteva mecanisme pentru a înțelege ce apartament sau ce casă îți permiți de fapt. De asemenea, trebuie să știi la ce să fii atent, în contextul crizei economice actuale și a modului absurd în care s-au umflat ratele la bănci.

În teorie, în condițiile actuale din România, nimeni nu ar trebui să-și mai facă un credit la bancă, mai ales unul ipotecar cu o dobândă care poate să explodeze oricând, cum s-a și întâmplat. Multe dintre ratele la apartamente s-au dublat, cu toate acestea, cei care așteaptă de o viață să se îndatoreze la bancă în speranța că peste 30 de ani vor avea o casă pe nume, tot vor face un credit. Chiar și așa, ar fi ideal să ai în vedere câteva principii.

Cum îți faci un credit ipotecar, ce trebuie să știi, la ce să fii atent

În cazul în care vrei să-ți iei o casă în următoarea perioadă, trebuie să fii atent la câteva aspecte. În primul rând, calculează-ți bugetul pe un an din momentul în care ai contractat creditul și ia din start în calcul situația în care rata poate să crească cu 50%. În condiții ideale, gândește-te dacă ai putea să plătești chiar și o rată dublă, fără să mori de foame sau să nu-ți mai permiți factura la energie electrică.

Deși ai fi tentat să-ți faci creditul ipotecar în euro, franci, dolari sau orice altă ofertă găsești la bănci, optează pentru un credit în valuta în care îți iei salariul. Dacă îți primești salariul în Euro, fă-ți un credit în euro, dar dacă leafa este în lei, rămâi pe lei. Nu în ultimul rând, urmărește condițiile de rambursare anticipată la mai multe băncii. Dacă dai peste vreo moștenire, ar fi absurd să nu-ți poți plăti creditul anticipat sau un astfel de gest să se reflecte într-o serie de comisioane fabuloase.

„În primul rând, să îţi calibrezi bine dimensiunea achiziţiei, adică cât de mare sau cât de scumpă este locuinţa. Regula este foarte sănătoasă: valoarea locuinţei pe care ţi-o poţi permite de fapt este aproximativ venitul pe patru ani.

Să dai măcar un avans de 20%, strâns de tine şi nu luat printr-un alt credit sau împrumutaţi. După aceea, rata lunară la momentul semnării creditului să nu depăşească 25% din venitul persoanei sau familiei respective”, a explicat Adrian Asoltanie, trainer în educaţie financiară.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele