19 sept. 2022 | 19:06

Avertismentul pe care românii l-au ignorat. Când Isărescu a vorbit, l-au luat în râs. Ratele la bancă intră în Valea Plângerii

ACTUALITATE
Avertismentul pe care românii l-au ignorat. Când Isărescu a vorbit, l-au luat în râs. Ratele la bancă intră în Valea Plângerii

Ratele la bancă, deja ajunse la un cost exploziv, vor lua o nouă întorsătură, chiar de toamna aceasta. Pentru a înțelege despre ce este vorba, vom puncta și câteva elemente de context.

În ultimele luni, pe fondul exploziei ROBOR, zeci de mii de români au dat buzna în sediile băncilor pentru a schimba ROBOR-ul cu IRCC.

IRCC, de doar 2,65% pe an, e mult mai avantajos decât un ROBOR de aproximativ 8%, iar băncile, în cea mai mare parte a solicitărilor, au dat undă verde. Românii s-au gândit că au făcut afacerea anului, dar guvernatorul Mugur Isărescu i-a avertizat că nu e chiar așa, încă din luna mai.

Oficialul BNR vorbea atunci despre faptul că IRCC s-ar putea dovedi a fi mai agresiv decât ROBOR. Când inflația va începe să scadă, IRCC va scoate colții, avertiza atunci șeful BNR, avertisment ce nu prea a fost ascultat de nimeni.

„S-ar putea ca atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă. Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR”, a precizat Isărescu, la acel moment.

Și-au făcut-o cu mâna lor, acum sunt buni de plată

Doar că avertismentul șefului BNR a fost trecut cu vederea, iar oamenii au făcut tot ce au știut ei.

Acum vor suporta consecințele. Se estimează că, în curând, ratele care depind de IRCC se vor scumpi agresiv!

La sfârsitului trimestrului I din 2023, IRCC va ajunge între 5% şi 6,5%, susține. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, citat de economica.net. Practic, dobânda pe care o vor plăti cei cu credite legate de IRCC va contribui cu o majorare de 25% -30% a dobânzilor la credite.

Prin urmare, cei ce au schimbat ROBOR-ul cu IRCC au reușit să câștige doar câteva luni de respiro. Această decizie ar fi putut fi câștigătoare doar pentru românii care, între timp, au reușit să dobândească o situație financiară mai bună și care acum să poată fi capabil de susținerea unor rate mult mai mari.

În cazul în care o duc la fel de greu cu banii, e foarte probabil ca băncile să se confrunte cu valuri de credite neperformante, iar judecătorii să emită pe bandă rulantă titluri de executare silită, în baza cărora debitorii ar putea fi executați.