Controalele ANAF-ului se lasă greu peste firmele care nu sunt cinstite: ce au pățit patronii prinși în fapt
În ultimele zile, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a desfășurat ample acțiuni de control pentru a descoperi comercianții care fac evaziune fiscală în România. Verificările s-au lăsat cu sancțiuni dure, aplicându-se amenzi usturătoare și, în unele cazuri, dispunându-se confiscări.
ANAF se ține de cuvânt și, după cum a anunțat noul șef al instituției, Fiscul nu va mai fi deloc tolerant cu evazioniștii. În urma controalelor desfășurate de curând, inspectorii de la Antifraudă vin cu un raport care ne dă speranța faptului că, într-un viitor apropiat, statul român nu va mai suferi atât de mult de pe urma celor care fac evaziune fiscală, iar acest fenomen se va diminua considerabil.
Conform Fiscului, care a verificat peste 600 de firme săptămâna trecută, s-au aplicat sancţiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi şi confiscări), din care peste 500 de amenzi contravenţionale în valoare de peste 2,8 milioane de lei şi aproximativ 100.000 de lei, sume confiscate în numerar. Pe lângă aceste sancțiuni anunțate de Fisc prin intermediul unui comunicat de presă, şase depozite au fost sigilate, iar marfa de circa 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizată.
Controalele au vizat acei contribuabili care importă, achiziţionează intracomunitar şi desfăşoară comerţ cu legume-fructe în principalele centre angro din ţară. De asemenea, inspectorii au mers în verificări şi la societăţi care extrag nisip şi pietriş (balastiere).
Toți avem obligația de a plăti taxe și impozite. Aceia care ascund banii de stat sunt aspru sancționați
„Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum şi parte din misiunea mea personală la conducerea acestei instituţii. Acţiuni ferme şi decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei şi pentru a asigura resursele necesare îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei.
Plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate sociala, nu doar fiscală, pentru fiecare dintre noi – de la marile corporaţii, la mici antreprenori, până la persoanele fizice”, a afirmat săptămâna trecută preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.
De acum încolo, ANAF se va concentra pe marea evaziune fiscală din România. Vorbim despre acele societăți care păgubesc bugetul public cu sume uriașe de bani, iar prejudiciul nu este de fapt numai al statului, ci și al fiecăruia dintre noi, fiindcă lipsa banilor la buget generează subfinanțări ale sistemelor de bază, cum ar fi cel medical sau de învățământ.
“Recunosc că resursele ANAF-ului sunt limitate şi de aceea trebuie să direcţionăm controalele acolo unde este marea evaziune fiscală. Nu voi permite ca în timpul actului de control să se producă abuzuri. ANAF este o instituţie integră şi este anormal ca din cauza câtorva inspectori care şi-au pierdut reperele morale să fie aruncată o anatemă asupra întregii instituţii. Voi acţiona foarte ferm împotriva celor care nu vor respecta codul de etică al inspectorului fiscal”, a afirmat preşedintele ANAF.