Așa cum scriam, relativ recent, ANAF a demarat la nivel național mai multe controale, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală. În comunicatul emis astăzi de instituție sunt specificate cel puțin 600 de societăți din întreaga țară. Controalele au fost efectuate între 18-20 mai a.c.. Valoarea sancțiunile se ridică la 2,9 milioane de lei, constând în amenzi și confiscări, mai spune ANAF.
Așa cum s-a anunțat încă de săptămâna trecută, la nvel național au început controalele ANAF. Majoritatea acestora au fost efectuate prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală. Numărul agenților economici controlați de ANAF, conform comunicatului de astăzi, se ridică la 600 de unități, din toată țara, în perioada 18-20 mai a.c.
Controalele desfășurate la contribuabili, s-au bazat pe documentele de import a mărfurilor, a celor achiziționate intracomunitar și la agenții care se ocupă cu comerțul cu legume-fructe, dar și la cei care se ocupă cu extracția de nisip și pietriș.
„Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personalã la conducerea acestei instituții.
Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei și pentru a asigura resursele necesare îmbunãtãțirii nivelului de trai al populației”, a afirmat săptămâna trecută președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Ca urmare a acestor controale, s-au găsit nereguli la majoritatea agenților, și s-a trecut la sancționarea acestora, confortm legii. În afară de sancțiuni, s-a indisponibilizat și marfă, în valoare de cel puțin 2,3 milioane de lei:
„În primele trei zile, inspectorii DGAF au verificat peste 600 de societăți din întreaga țară și au aplicat sancțiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi și confiscări), din care:
– peste 500 de amenzi contravenționale în valoare de peste 2,8 milioane de lei
– aprox. 100.000 de lei, sume confiscate în numerar.
Mai mult, șase depozite au fost sigilate, iar marfă de cca. 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizată. În cazul a nouă contribuabili activitatea a fost suspendată.
Principalele fapte constatate de inspectorii DGAF în timpul controalelor au fost legate de neînregistrarea veniturilor obținute din comercializarea mărfurilor, produse deținute fără documente justificative, desfășurarea activităților fără îndeplinirea condițiilor legale de declarare/autorizare.”, se arată în comunicatul ANAF.
Controalele vor continua și în perioada următoare, trecându-se și la celelalte segmente economice existente în România. Tot Lucian Heiuș declară că „Plata taxelor și impozitelor este și un act de responsabilitate socialã, nu doar fiscală, pentru fiecare dintre noi – de la marile corporații, la mici antreprenori, pânã la persoanele fizice”. Comunicatul oficial ANAF poate fi citit și aici.