Construcțiile din România s-au dus în cap: probabil cea mai clară dovadă a crizei imobiliare

de: Alexandru Puiu
21 06. 2022

La prima vedere, în România se construiește în neștire și se vinde la fel, cel puțin de asta vor să te convingă majoritatea dezvoltatorilor imobiliari aflați într-o cursă continuă pentru a-ți vinde apartamente la prețuri astronomice. Realitatea este însă semnificativ mai complicată decât atât.

În timp ce prețurile la apartamente s-au dublat în ultimii 3-4 ani în majoritatea localităților din România, prețurile la multe materiale de construcții s-au triplat, iar salariile, în cel mai optimist caz, au crescut cu 10-20%. Ce vreau să spun este că piața imobiliară din România nu este într-un punct bun, iar băncile au dat deja mai multe semne îngrijorătoare prin înăsprirea politicilor monetare, creșterea accelerată a dobânzilor la creditele imobiliare și nu numai. Acum, statisticile la nivel european certifică din nou potențialul dezastru de pe meleaguri mioritice.

În România nu se mai construiește ca pe vremuri

Chiar dacă, pe hârtie, sunt N proiecte în derulare în România, de fapt, se construiește mai puțin ca niciodată și într-un ritm semnificativ mai lent. În mijlocul pandemiei, se ridicau semnificativ mai multe blocuri și case decât acum. Deși ritmul de creștere este semnificativ mai lent în toată Europa, atunci când vorbim de construcții, în România, domeniul s-a dus brusc în jos în ultimele 12 luni.

Cu perioada similară din 2021, la nivelul întregii Uniuni Europene, lucrările de construcții au crescut cu 3%, chiar și în luna aprilie a acestui an, când începuse deja războiul. În România, Spania și Slovacia nu este însă vorba de nicio creștere, cât de mică, ci de o scădere bruscă. Conform datelor agregate de Oficiul European de Statistică – Eurostat, în țara noastră, construcțiile au scăzut cu 8,6%, cel mai sever declin, cea mai mare lovitură pentru un domeniu care, în teorie, bubuie.

În timp ce românii au construit cu 8,6% mai puțin în 2022, în Italia, construcțiile au crescut cu 16,9%, în Polonia vorbim de o creștere de 11,6%, în timp ce Slovenia vine cu un plus de 7,7%. Pe partea cu minus, nimic nu se apropie de România. Spania are -3,8%, iar în cazul Slovaciei, vorbim de -2,5%. În aprilie, comparativ cu luna precedentă, lucrările de construcții au scăzut cu 1,2%. Chiar și de la o lună la alta, din martie în aprilie, pe meleaguri mioritice, a fost vorba de lovitură de 3,4% adusă industriei, cu minus.