Conflictul din Ucraina, un punct de cotitură pentru criptomonede: cum vrea să evite Putin sancțiunile economice
Multe burse majore de criptomonede au făcut declarații sfidătoare săptămâna aceasta, când Ucraina le-a cerut să înghețe orice conturi aparținând rușilor. Unele au apelat la istoria idealurilor libertariene a criptomonedelor, pentru a-și susține deciziile. Însă multe s-au conformat planului de sancțiuni menit să devasteze economia rusă.
Diferența dintre cuvintele și acțiunile celor mai mari jucători ai industriei crypto indică provocările cu care comunitatea se confruntă acum, ca o industrie mainstream în mijlocul unei crize geopolitice și umanitare – una care acum arată ca un moment definitoriu pentru criptomonede precum Bitcoin și Ethereum. Pe partea ucraineană, monedele digitale și-au respectat reputația de a muta cu ușurință bani peste granițele internaționale, deoarece simpatizanții cauzei ucrainene au strâns echivalentul a peste 54 de milioane de dolari prin donații de criptomonede.
Pe de altă parte, din partea Rusiei, presupusa formă de bani fără granițe s-a ciocnit cu realitatea sancțiunilor internaționale provocate de un conflict european major – și, de asemenea, cu întrebarea morală dacă participanții la piețele criptografice ar putea contribui fără să vrea să alimenteze un război de agresiune sau să ajute. Să nu uităm că este o tehnologie despre care criticii susțin că are puține practici folositoare, ba chiar că prin intermediul criptomonedelor s-ar spăla bani și că necesită, în același timp, cantități uriașe de energie electrică și arderea combustibililor fosili.
Cei din industrie au trebuit, de asemenea, să se confrunte cu realitatea că transformarea zonei crypto în afaceri mari înseamnă acceptarea unor lucruri precum sancțiunile internaționale.
„Există o componentă libertariană care trece prin criptomonede, dar cred că respingerea multor oameni din cripto este împotriva supravegherii rețelelor și a confiscărilor extrajudiciare”, a declarat Ryan Selkis, CEO al Messari, o firmă de cercetare și date cripto. „Toți respectăm statul de drept și respectăm sistemul în care funcționăm”.
Industria crypto în ultimii ani s-a mutat de la o tehnologie marginală la genul de industrie mainstream. Tehnologia blockchain se bazează pe puterea de calcul distribuită pentru a crea registre digitale publice și indestructibile care pot urmări cine deține ceva fără o autoritate centrală. O întrebare acum este cât de mult din seria anti-autoritate a cripto-ului este încă o realitate și cât de mult sunt alese cu grijă sloganurile de marketing.
Industria de criptomonede, prinsă la mijloc de război
La începutul sancțiunilor împotriva Rusiei, una dintre cele mai stridente declarații a venit de la Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume. Un purtător de cuvânt al Binance a declarat recent pentru CNBC că limitarea accesului rușilor la cripto „ar fi în contradicție cu motivul pentru care cripto există”. Dar la scurt timp, CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, a dat un ton diferit, spunând într-o postare pe blog de 1.500 de cuvinte că firma aplică aceleași reguli de sancțiuni ca și băncile și a evidențiat eforturile companiei de strângere de fonduri. Ca referință, Binance a donat zece milioane de dolari pentru nevoi umanitare.
„De ce Binance nu va face un pas mai departe și nu va sancționa/îngheța toate activele utilizatorilor ruși?”, a scris Zhao. „Cel mai important punct: nu credem că avem autoritatea să facem acest lucru”.
Alte burse majore au clarificat, de asemenea, că ar respecta sancțiunile americane și europene, doar că nu vor merge mai departe decât legile cerute. Departamentul de Trezorerie al SUA nu a acuzat nicio entitate că nu se conformează. Experții au spus că președintele rus Vladimir Putin nu va putea folosi moneda virtuală pentru a se sustrage sancțiunilor la scară largă, deoarece nici la două trilioane de dolari piața cripto nu este suficient de mare, iar schimburile cripto au departamente de conformitate depistării spălării banilor.
Spre exemplu, platforma de tranzacționare cu criptomonede Coinbase a blocat 25.000 de adrese de portofele electronice legate de Rusia. Platforma a declarat că adresele erau legate de persoane sau entități rusești despre care se credea că s-au implicat în activități ilicite. Adresele au fost blocate din cauza temerilor că monezile digitale ar putea fi folosite în scopuri ilegale, conform BBC.
Directorul juridic al Coinbase, Paul Grewal, a făcut anunțul pe blogul companiei. El a subliniat modul în care schimbul cripto se conforma noilor reguli impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. Acest lucru înseamnă că nu există acces pentru persoanele sancționate și include „analiza blockchain sofisticată” pentru a identifica conturile legate indirect de utilizatorii interziși.
„Avem o serie de seturi de instrumente sofisticate care ne permit să înțelegem cine sunt persoanele sancționate, națiunile sancționate, să putem urmări depunerile și retragerile de criptomonede și să ne asigurăm că blocăm acești utilizatori, așa cum am făcut de la începuturile noastre”, a declarat Brett Harrison, președintele FTX.US, pentru CNBC.
„Diverse elemente criminale și străine vor fi utilizatori activi ai CryptoNet. Dar acest lucru nu va opri răspândirea cripto-anarhiei”, a scris fizicianul Timothy May în „The Crypto Anarchist Manifesto” în 1988, cu două decenii înainte ca introducerea Bitcoinului să transforme ideea în realitate.
Acesta poate fi un moment pentru criticii cripto să realizeze ceea ce și-au dorit: o reglementare mai strictă a criptomonedelor, pe care o văd ca un final în jurul reglementării tradiționale a pieței valorilor mobiliare. Senatorul Elizabeth Warren, deputat în Massachusetts, s-a consultat săptămâna aceasta cu alți trei senatori democrați, trimițând o scrisoare secretarului de Trezorerie, Janet Yellen, în care cere asigurarea că Putin nu va putea folosi monedele digitale pentru a se sustrage de sancțiuni.
„Criptomonedele le pot permite criminalilor financiari, traficanților de droguri să mute banii în umbră – deschizând potențial ușa pentru Putin și prietenii săi pentru a se sustrage de la sancțiunile economice care servesc drept piesa centrală a răspunsului internațional la invazia Ucrainei de către Rusia”, a spus Warren într-o declarație pentru NBC News. „Autoritățile de reglementare financiare trebuie să abordeze această amenințare urgentă pentru a se asigura că industria cripto nu subminează securitatea noastră națională”, a adăugat ea.
Dar criticile la adresa criptomonedelor au venit și de la republicani, adăugând un posibil impuls bipartizan la impulsul pentru reglementare. Senatorul Lindsey Graham, R-S.C., a spus săptămâna aceasta, după un briefing secret privind conflictul Rusia-Ucraina, că este îngrijorat de faptul că rușii folosesc moneda virtuală pentru a se sustrage de la sancțiuni.
Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a cerut în mod repetat noi legi americane care să guverneze industria cripto, o poziție pe care a reiterat-o miercuri în mărturia Congresului. În apărarea criptomonedelor, susținătorii săi au subliniat situația rușilor obișnuiți care nu au avut niciun cuvânt de spus în decizia lui Putin de a trimite trupe în Ucraina.
„Dacă ești un rus din clasa de mijloc în acest moment și întregul tău sistem financiar a fost confiscat și blocat, este legitim să poți pune o sută sau o mie de dolari din economiile tale într-un portofel cripto pe care l-ai putea lua cu tine, dacă pleci din țară cu hainele în spate?”, a spus Selkis.
Nu este clar câți ruși sunt în această situație, dar cu siguranță este o minoritate. Rusia s-a clasat pe locul 18 din 154 de țări anul trecut într-un raport Chainalysis privind adoptarea la nivel de bază a criptomonedei, iar un raport mai recent a arătat că rușii nu s-au îngrămădit la cripto în ultimele săptămâni. La nivel mondial, investitorii de retail în criptomonede sunt din ce în ce mai umbriți de fondurile speculative și de alte firme instituționale.
Autoritățile americane au dezvăluit parțial cripto-mantra adesea repetată, conform căreia monedele digitale sunt „neconfiscabile”, confiscând 3,6 miliarde de dolari în Bitcoin, luna trecută. Agenții din acel caz au folosit un mandat de percheziție pentru a obține acces la un cont online în care unul dintre presupușii hoți a păstrat cheile private necesare pentru a-și accesa portofelul digital. Persoanele care dețin criptomonede pot adăuga straturi de securitate pentru a îngreuna confiscările guvernamentale, inclusiv stocarea monedelor offline într-un dispozitiv cunoscut sub numele de „cold wallet” sau „hard wallet”. Oamenii pot lua acele dispozitive în întreaga lume. Dar pentru rușii care ar dori să obțină un astfel de dispozitiv acum, chiar și asta a devenit mai dificil.
„Bitcoinul este foarte apolitic”, a declarat Kristýna Mazánkov, purtătorul de cuvânt al Satoshi Labs. „Mi-ar plăcea să-mi imaginez că Bitcoin este o soluție pentru diferite situații și că va rămâne așa”.