Rușii nu vor rămâne fără criptomonede: explicația din partea giganților

Rușii nu vor rămâne fără criptomonede: explicația din partea giganților

Coinbase și Binance au declarat, la unison, că refuză cererea Ucrainei de a îngheța toate conturile rusești de criptomonede, spunând că acest lucru ar dăuna civililor și ar fi contrar idealurilor lor.

„A decide unilateral interzicerea accesului oamenilor la criptomonede ar fi în contradicție cu motivul pentru care cripto există, de fapt și de drept”, a declarat un purtător de cuvânt al Binance, pentru CNBC.

Rușii de rând vor avea acces, în continuare, la criptomonede

Într-un tweet, viceprim-ministrul ucrainean, Mykhailo Federov, a cerut marilor marilor giganți de criptomonede să înghețe toate conturile din Rusia și Belarus, nu doar conturile oligarhilor sancționați. „Este crucial să înghețe nu numai conturile oligarhilor, ci să se saboteze, de asemenea, conturile de criptomonede ale utilizatorii obișnuiți”, a spus el.

O astfel de mișcare ar fi conformă cu sancțiunile impuse de SUA și de Uniunii Europene, împotriva băncilor din Rusia, menite să paralizeze economia națiunii. Cu toate acestea, înghețarea conturilor de criptomonede ar putea avea impact direct asupra cetățenilor ruși, obișnuiți.

Coinbase a spus că sancționează deja orice persoană sau entitate din Rusia, așa cum prevede legea, dar nu va merge mai departe de atât. „O interdicție unilaterală și totală ar pedepsi cetățenii ruși obișnuiți, iar ei nu sunt vinovați că guvernul lor agreseaza o altă națiune”. Binance a declarat, de asemenea, că nu va „îngheța conturile de milioane de utilizatori nevinovați”.

Pe de altă parte, tot Binance a mai spus că s-a angajat să doneze cel puțin 10 milioane de dolari ca ajutor umanitar petru  Ucraina și a lansat o strângere de fonduri cu scopul de a aduna 20 de milioane de dolari. Compania este, de asemenea, investigată în prezent de guvernul SUA pentru presupusă spălare de bani și tranzacționare privilegiată.

Excepția de la regulă este reprezentată de Dmarket, o platformă din Ucraina care permite oamenilor să schimbe NFT-uri. Compania a spus, într-un tweet, că a întrerupt „toate relațiile cu Rusia și Belarus”, pe fondul războiului din Ucraina, de care Rusia se face profund vinovată.