Condițiile puse de Turcia pentru a debloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO

de: Vasile Mirabela
25 05. 2022

Recep Tayyip Erdogan ar vrea să profite de importanța strategică reînnoită a țării sale pentru Occident, având în vedere războiul început de Vladimir Putin, în Ucraina.

Ce vrea Turcia de la NATO pentru a nu se împotrivi aderării Suediei și Finlandei la Alianță

Astfel, guvernul de la Ankara face presiuni ca Finlanda și, în special, Suedia să se conformeze cerințelor sale referitoare la „denunțarea teroriștilor”.

Erdogan vrea ca cele două țări nordice să denunțe public nu doar Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ci și afiliații acestuia, înainte ca acestea să primească aprobarea actualilor membri pentru a adera la NATO. Turcia vrea totodată să fie reprimită în programul de achiziție a avioanelor americane F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

De altfel, șeful Executivului suedez a spus că dialogul cu Turcia este „în desfășurare”, iar cele două părți „vor parcurge și discuta în mod firesc lista cu obiecții și vor lămuri o serie de aspecte neclare în relatările din mass-media”.

„În mod clar, este vorba despre locul în care ne trimitem ajutorul financiar, de exemplu, și despre faptul că vindem arme. Nu trimitem bani organizațiilor teroriste, evident, și nici arme”, a declarat Andersson.

Citește și: Igor Dodon, primele declarații după ce a fost reținut: „Cetățenii sunt gata să iasă la proteste. Sunt ținta unei justiții dirijate politic”

Deși șeful Consiliului Europeana a menționat că nu vrea să facă nicio declarație, acesta ar dori să exprime sprijinul UE pentru „pasul important” pe care Suedia și Finlanda l-au făcut.

„Niciuna din aceste țări nu are o atitudine clară, deschisă, față de organizațiile teroriste. Cum putem avea încredere în ele? Ei vin în Turcia luni. Vin să ne convingă? Mă scuzați, dar n-ar trebui să se obosească”, spunea președintele Erdogan, în urmă cu două săptămâni.

Noile afirmații făcute de președintele Turciei survin după ce șeful statului turc anunțase încă de vinerea trecută că Turcia, stat membru al NATO încă din 1952, nu va susține aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică.

El a catalogat și primirea Greciei în NATO ca fiind o greșeală, deși Atena și Ankara au fost primite în același timp în alianță.

Citește și: Zelenski anunță pierderile Rusiei după trei luni de război: „Mizerabil! Va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte că muniția e epuizată”