Zelenski anunță pierderile Rusiei după trei luni de război: „Mizerabil! Va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte că muniția e epuizată”

Zelenski anunță pierderile Rusiei după trei luni de război: „Mizerabil! Va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte că muniția e epuizată”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că furnizarea de arme grele către armata țării sale este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii mondiale şi prevenirea multor crize severe pe care Rusia încă le planifică sau le-a provocat deja. Liderul de la Kiev anunţă că, la sfârşitul lunii mai, va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European despre asistenţa oferită Ucrainei.

Zelenski critică armata rusă

Șeful statului ucrainean a anunțat că „a treia lună a apărării noastre s-a încheiat”, Zelenski făcând referire la „declaraţia complet inadecvată făcută de Rusia”, potrivit căreia se presupune că a „încetinit” ofensiva intenţionat.

„Ei bine, după trei luni de căutare a unei explicaţii de ce nu au reuşit să spargă Ucraina în trei zile, nu au venit cu nimic mai bun decât să susţină că ar fi plănuit să facă acest lucru. Aproape 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi. Peste 200 de avioane doborâte. Mii de tancuri ruseşti, vehicule blindate şi alte echipamente pierdute. Muniţia de rachetă rusească este aproape complet epuizată. Şi vor să o acopere cu minciuni că nu luptă cu toată puterea? Mizerabil. Şi va veni vremea când ei înşişi vor recunoaşte acest lucru”, a explicat liderul Ucrainei.

Președintele Ucrainei anunță dezastrul în Donbas

Volodimir Zelenski recunoaște că situaţia din Donbas este extrem de dificilă: „De fapt, toată puterea pe care o mai are armata rusă a fost aruncată acolo pentru a ataca. Lyman, Popasna, Severodonețk, Slovyansk, ocupanţii vor să distrugă totul”. Acesta a mulțumit tuturor partenerilor Ucrainei, dar a subliniat din nou un lucru: „cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mare va fi preţul protejării libertăţii nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga lume liberă”.

Armele trimise la Kiev, cea mai bună investiţie

De aceea, „furnizarea de arme puternice – MLRS, tancuri, antinave şi alte arme – este cea mai bună investiţie în menţinerea stabilităţii în lume şi prevenirea multor crize severe pe care Kremlinul încă le planifică sau le-a provocat deja”, este de părere Zelenski.

Liderul de la Kiev a mai spus că lucrează pentru a se asigura că Ucraina primeşte garanţii de securitate fiabile după invazia lui Putin. Mai mult, a anunţat înfiinţarea unui grup consultativ internaţional condus de Andrii Yermak (șeful biroului prezidențial) şi fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

„Grupul va include experţi de top în domeniile securităţii şi apărării, diplomaţiei. Sarcina lor este să dezvolte un format de garanţii care să funcţioneze cu adevărat. Şi nu pentru câteva luni sau ani, ci pe parcursul vieţii multor generaţii de ucraineni”, potrivit lui Zelenski.

Ședință cheie la Bruxelles

În urma discuției cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Ucrainei anunță că, la sfârşitul lunii mai, va avea loc o reuniune importantă a Consiliului European privind asistenţa militară: „Am vorbit şi cu premierul canadian Justin Trudeau. În primul rând, despre sprijinul de apărare pentru Ucraina. Despre continuarea cooperării politice şi acordarea de asistenţă, inclusiv financiară, atât de necesară pentru a învinge ocupanţii”.

Citește și: