Codul Rutier 2022 – dosar penal pentru alcoolemie ridicată: cât trebuie să bei, care-i pedeapsa

de: Alexandru Puiu
10 02. 2022

Codul Rutier 2022, actualizat pe mai multe fronturi în ultimele săptămâni, vine cu sancțiuni și mai dureroase pentru cei care obișnuiesc să se urce la volan după ce au băut mai mult sau mai puțin.

În România, niciodată nu a fost legală alcoolemia în sânge în momentul în care te afli la volan. Există țări în Europa în care ai voie să conduci după ce ai băut o bere sau două, dar nu în țara noastră. Sancțiunea uzuală pentru o persoană băută care se află la volan este amenda și, aproape de fiecare dată, suspendarea permisului de conducere. Odată cu actualizarea codului rutier, au fost însă introduse penalizări semnificativ mai grave.

Băutul la volan, caz penal, în România

În cazul în care un șofer din România este prins băut la volan, are mari șanse să rămână pieton. Mai mult decât atât, ar putea să ajungă după gratii. Nu de alta, un moment de inconștiență se poate reflecta într-un dosar penal. Diferența dintre scenarii este dată de nivelul de alcoolemie. Câteva pahare de bătură înainte să conduci pot deveni infracțiune.

Până la particularitățile tehnice, însă, merită să reții că legislația în vigoare din România interzice în mod explicit consumul de băuturi alcoolice pentru șoferii care vor să se urce la volan. Condusul în stare de ebrietate este ilegal.

Dacă un șofer este depistat cu o alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție. În acest caz, persoana este sancționată cu 9-20 de puncte amendă, adică între 1.305 și 2.900 lei. Ca măsură suplimentară se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Probleme mai grave apar peste 0,40 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Peste acel prag, se consideră infracțiune. În acea situație, șoferul este dus la o unitate sanitară pentru a-i fi prelevate probe biologice în vederea stabilirii fără echivoc îmbibația de alcool în sânge, operațiune efectuată în fața unui agent de la Poliția Rutieră.

Dacă șoferul refuză, poate primi o pedeapsă cu închisoarea între 1 și 5 ani sau o amendă penală. Dacă este condamnat pentru această infracțiune, permisul de conducere îi va fi anulat. Amenda penală ori pedeapsa cu închisoarea se dispun dacă valoarea alcoolemiei depășește 0,8 mg/l.