Mulți șoferi încă nu știu cum stă treaba cu etilotestul și ce obligativitate ai atunci când te oprește un echipaj de poliție. Ai sau nu dreptul de a refuza să sufli în etilotest? Această întrebare a creat mai multe dubii de-a lungul timpului, mulți neștiind daca acest refuz poate avea urmări penale.
Din nefericire pentru mulți șoferi, refuzul de a sufla în fiolă poate să aibă urmări extrem de grave. De multe mai multe ori, șoferii prinși băuți la volan refuză să sufle în acest aparat, astfel că nu vor să li se rezolteze probe biologice sau încearcă să amâne cat mai mult posibil acest lucru, sperând că astfel vor scăpa doar cu o amendă mai mică sau chiar că vor pleca cu permisul acasă.
Însă lucrurile nu stau chiar așa, deoarece în Noul Cod Penal refuzul de a sufla în etilotest sau a refuza prelevarea de probe biologice este egal cu dosar penal, și nu sunt excluse condamnările. Noul Cod Penal chiar prevede pedepse cu închisoarea, astfel că deja au apărut multe cazuri în care șoferii s-au ales cu o sentință egală cu un an cu suspendare.
Mai există o variantă, mai rară totuși, în care ești convins în totalitate că daca sufli în etilotest o să apară ca având alcoolemie scăzută, dar în sânge să arate contrariul (dacă ai mâncat 10 bomboane cu alcool, de exemplu). În acest caz, le poți explica agenților de la rutieră situația. Însă dacă refuzi etilotestul o să fii însoțit la o unitate medicală unde ți se vor prelua probe biologice, iar dacă nu ai mințit vei putea să pleci acasă fără a risca vreo sancțiune.
Articolul 337, capitolul 2, indică faptul că refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice este o infracțiune contra siguranței circulației pe drumurile publice.
„Refuzul sau sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere (…) de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, scrie in Codul Penal.”
Dacă alegi să sufli în fiolă iar rezultatul este unul mai mare de 0,4 miligrame de alcool pur în aerul expirat, atunci agentul de la rutieră te va escorta la o unitate medicală în vederea recoltării probelor biologice.
În schimb, dacă rezultatul este mai mare de 0,80 grame/litru de alcool pur în sânge se va deschide din oficiu un dosar penal care va fi trimis către Parchet în vederea începerii cercetării penale. Această urmarire penală poate dura de la câteva luni, la câțiva ani de zile, iar șoferul riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani de zile.
În schimb, dacă sufli în etilotest iar rezultatul este mai mic de 0,4 miligrame de alcool pur în aerul expirat, o să primești o amendă contravențională în valoare de 1.305 lei și nu vei mai avea dreptul de a conduce pentru 90 de zile.